Uspon i pad Džonija Depa

Da li je čuveni glumac nepovratno zapao u krizu i ponavljanjeu?

Izvor: Lauren Duca

Ponedeljak, 01.06.2015.

13:36

Default images
Foto: Beta / AP

Šta se dogodilo sa Džonijem Depom? Većini nas glumac je poznat kao sopstvena parodija sebe koja se za noćni provod sprema tako što odlučuje koliko će kožnih narukvica staviti.

Neverovatna harizma koja je zračila iz svake uloge, međutim, postala je umorna i izlišna. Otrcanost glume možda je dosegla vrhunac u igri Ludog Šeširdžije iz “Alise u zemlji čuda”.

Dep je uspešno izbegavao holivudske šablone još od slave koju mu je donela serija “21 Jump Street”. Pa ipak, nakon 30 godina, završio je kao prodani glumac koji u poslednje vreme proživljava kritične trenutke.

Depova vrtoglava popularnost počela je 2003. godine, kada se u bioskopima pojavio film “Pirati sa Kariba”. Međutim, za svoje mesto pod suncem glumac se izborio mnogo pre toga. Nakon prve uloge u filmu “Strah u ulici brestova” i tumačenja lika Toma Hensona u “21 Jump Street”, postao je “Foksova” najveća zvezda.

Ali Dep nije dozvolio sebi da se uljuljka u pozitivnoj slici koju mu je, između ostalog, doneo i njegov neodoljivi fizički izgled; umesto toga, svojevoljno je donosio veoma rizične odluke koje su mogle da ga koštaju slave.

Odbio je da bude gospodin heroj ili romantični ljubavnik i devedesetih se uhvatio se u koštac sa “Paranojom u Las Vegasu” i “Donijem Braskom”. Skoro deceniju kasnije rekao je rešiserima serije "21 Jump Street" da je u to vreme želeo da bude otpušten.

Dep je kao buntovni idol pljunuo u lice plitkim vodama uspeha i okrenuo se melodrami “Plačljivko” (“Cry-Baby") čiji je protagonista predstavljao potpuni antipod lepuškastom dečku koji je “Foks” želeo da načini od glumca.

Vremenom je uspeo da stekne dovoljno dobru reputaciju da nastupi u “Edvardu Makazorukom” i probije se iznad mnogih zvučnih imena poput Toma Kruza. Međutim, mnogi smatraju da je upravo “Bartonova era” upropastila čuvenog glumca.

Barton je Depovu jedinstvenost i njegov imidž zgodnog i dostupnog autsajdera sabio u uske okvire pukog ponavljanja koje najbolje odslikavaju likovi poput Vilija Vonke u filmu “Čarli i fabrika čokolade” ili nezanimljivog vampira u “Mračnim senkama”.

Ipak, “Edvard Makazoruki” verovatno je Bartonovo najbolje ostvarenje i Depova najbolja uloga. Možda bi se moglo reći da je Barton taj koji je filmsku zvezdu prvo vinuo u nebesa, da bi je zatim bacio u blato.

Bartonovo fokusiranje na franšize i rimejkove tačka je spoticanja Džonija Depa. Uloge u “Svini Todu” i već pomenutoj “Alisi u zemlji čuda”, “Čarliju i fabrici čokolade” i “Mračnim senkama” oslanjaju se gotovo na isti recept: blagu devijaciju i harizmu čudaka koju odaju neobične frizure.

Ali Barton se ne može okriviti za peh zvani “Mordekaj” ili neubedljivu ulogu vuka u “Začaranoj šumi”. Ova dva filma pokreću jedno veoma važno pitanje – koliko dugo već Džoni Dep svoje glumačko umeće ulaže u tumačenje blago iznijansiranih verzija istih “nekonvencionalnih” likova?

Za velikog glumca, ipak, možda još ima nade. U “Crnoj masi”, čija se premijera planira za septembar, Dep je svoju neodoljivost žrtvovao za izbrazdanu kožu i nedostatak kose. Možda je upravo sada najbolji trenutak da nastavi tamo gde je stao: da uloge bira vodeći se ljubavlju prema svojoj profesiji, a ne pretežno debelim novčanikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: