Bajcu i Novakoviću nagrada „Dimitrije Mitrinović“

Nagrada "Dimitrije Mitrinović" za 2014. godinu pripala je Vladislavu Bajcu za Izabrana dela (Arhipelag) i Dušku Novakoviću za knjigu "Ovuda je hodao Bašo" (Treći Trg), kao i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

Izvor: B92

Sreda, 04.02.2015.

10:53

Default images

Kako se navodi u saopštenju fonda za očuvanje lepih umetnosti Ars longa, o nagradi je odlučivao žiri u sastavu Vasilije Domazet (predsednik), Radivoj Šajtinac i Uglješa Rajčević.

Vladislav Bajac (Beograd, 1954), romansijer je, pripovedač i pesnik. Studirao filološki fakultet, odsek za jugoslovensku sa opštom književnošću, a uz pisanje, bavio se novinarstvom, književnim prevodilaštvom i izdavaštvom.

Autor je šest romana, tri knjige priča i dve zbirke pesama. Odabrana dela Vladislava Bajca u sedam tomova objavljena su od 2000. do 2003. godine, a njegova poezija i proza prevodjena je na desetak stranih jezika. Osnivač je i direktor izdavačke kuće Centar za Geopoetiku / Geopoetika i član srpskog PEN centra.

Duško Novaković (Podgorica, 1948), studirao je jugoslovensku i svetsku književnost na filološkom fakultetu u Beogradu. Jedan je od inicijatora i osnivača Srpskog književnog društva i član je Srpskog PEN centra.

Do sada je objavio 15 zbirki poezije, a za svoj rad dobio je brojna domaća i međunarodna priznja. Njegovo dosadašnje pesničko delo svrstava ga u istaknutog reprezenta savremene srpske poezije.

O stvaralaštvu ovog autora sačinjen je zbornik radova: Poezija Duška Novakovića i publikacija Duško Novaković - Disovo proleće.

Kako se dodaje u saopštenju, datum uručenja nagrade biće naknadno određen.

foto: flickr.com/shuttershacks

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: