"Polarna svetlost" Aleksandre Stratimirović u Parizu

"Northern Lights" je svetlosna instalacija umetnice Aleksandre Stratimirović postavljena u parku Kraljevske palate (Jardin du Palais Royal) od 2. do 7. decembra 2014. povodom zvanične posete švedskog kraljevskog para Parizu. Instalaciju je svečano otvorila Kraljica Švedske 2. decembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

11:22

Default images

Northern Lights za Jardin de Lumiére IKEA je rad Aleksandre Stratimirović nastao na inicijativu IKEA France i ambasade Švedske u Parizu, u saradnji sa Le Centre des Monuments Nationaux.

Aleksandra Startimirović je rođena u Beogradu gde je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Od devedesetih godina nastavlja školovanje u Stokholmu gde trenutno živi i radi. Radi sa svetlom kreirajući veliki broj skulptura i instalacija u javnim prostorima. Učestvuje na brojnim festivalima svetla sirom sveta kao umetnik i predavač. U Beogradu je organizovala festival Beograd svetlosti.
Foto: Agence ubi bene
Njeno jednostavno i duhovito rešenje za osvetljenje Kulturnog centra Grad u Beogradu u vidu prepoznatljivih crveno belih abažura, takodje predstavljenog u obliku Sweet Home instalacije na festivalu u Singapuru, bilo je i jedna od glavnih preporuka prilikom izbora umetnika za projekat u Parizu.

Inspiracija za svetlosnu instalaciju Nothern Light u Parizu

"Aurora borealis (Severna Polarna svetlost) je spektakularan prirodni svetlosni fenomen koji se pojavljuje na nebu severne zemljine polulopte. Inspirisana ovom magičnom igrom svetla želela sam da prenesem deo atmosfere severa u prelepo istorijsko okruženje parka Jardin du Palais Royal u Parizu.
Foto: Agence ubi bene

Polaziste mi je bila vizija “održive budućnosti” kompanije IKEA pa sam to pokušala da fizički predstavim koristeći njihove proizvode koji se baziraju na najsavremenijim LED tehnologijama prilagođenim širokoj upotrebi. Ovaj rad, povezujući švedsku prirodu i prepoznatljivi ambijent istorijskog Pariza, simbol je lepote kulturne interakcije i prijateljstva.”

Ritam koju svetlosne promene prate bazira se na muzičkoj podlozi Air On A G String, francuskog sastava Jacques Loussier Trio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: