Savet Evrope i Srbija: Kultura posle jedne decenije

“Savet Evrope pružiće svu neophodnu podršku Ministarstvu kulture i informisanja u redefinisanju smernica kulturnog razvoja, u skladu sa aktuelnim evropskim standardima i tendencijama u resoru kulture ”, zajednički je zaključak sa radnog sastanka predstavnika Saveta Evrope i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije održanog u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 14.11.2014.

14:07

Default images

Nakon skoro jedanaest godina pauze, ovo je prvi sastanak zvaničnika Saveta Evrope i Republike Srbije na temu kulturne politike. Delegaciju iz Evrope predstavljali su Katrin Merkel iz Saveta Evrope i vodeći evropski eksperti u oblasti kulturne politike Filip Kern iz Francuske, Kimo Ulake iz Finske i Lars Siberg iz Danske. Okvire kulturnog razvoja Srbije i aktuelno stanje u sferi kulture gostima je prezentovao ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sa saradnicima.

“Prioriteti ministarstva u narednom periodu biće unapređenje postojećeg Zakona o kulturi, kreiranje novih zakona u pojedinim oblastima kulturnog stvaralaštva i podzakonskih akata za njihovu uspešnu primenu”, istakao je ministar Tasovac u razgovoru sa stručnjacima iz Evrope.

Uspešna realizacija ovih zadataka podrazumeva fokusiranje na ciljeve i principe kulturne politike, savremeno stvaralaštvo i kulturnu industriju, adekvatno sagledavanje kulturne infrastrukture i proširivanje saradnje sa međunarodnim organizacijama i na bilateralnom planu.

“Jačanje kulturne infrastrukture u savremenom svetu usko je povezano sa razvijanjem odnosa institucija kulture sa fondacijama, privatnim sektorom i raznim vidovima sponzorstva. Aktivnosti Ministarstva kulture usmerene su na konstatno unapređenje uslova za umetničko stvaralaštvo, poboljšanje društvenog statusa umetnika i čvrsto zacementiranu slobodu umetničkog izražavanja”, dodao je Tasovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: