Preminuo reditelj Zoran Čalić

Filmski reditelj i scenarista Zoran Čalić, koji stoji iza ostvarenja “Lude godine”, “Žikina dinastija”, “Došlo doba da se ljubav proba” i “Ćao inspektore”, preminuo je 10. novembra u Beogradu u 84. godini, saopštilo je danas Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Izvor: Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.11.2014.

13:38

Default images

Čalić je autor više od 20 igranih filmova. Njegovo filmsko-televizijsko delo posebno u domenu omladinskog filma kao žanra, jedinstveno je u srpskoj kinematografiji.

Humoristični, provokativni i uzbuđujući, filmovi ovog autora uspevali su da ostvare snažnu recepciju kod brojne publike. Srpski film je na svojevrstan način u njegovim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma.

Ovaj prepoznatljiv autor, ostvarivši veliki opus, uspeo je da obogati srpski film posebnom žanrovskom tematikom, brojnim komedijama i svedočenjem o jednom istorijskom periodu.

Filmovi Čalića su u momentu pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji. Velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umajena.

Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima je posebno priznanje umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.

Kremacija će se obaviti 11. novembra u 16 sati na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: