Kulturno nasleđe Srbije - baza razvoja

Srbija ima oko 2.500 zaštićenih kulturnih dobara, a procene su da ih je mnogo više, rečeno je danas na drugom Forumu o kulturnom nasleđu u Beogradu sa kojeg je poručeno da je kulturno nasleđe baza znanja za razvoj kreativnog društva i privrede.

Izvor: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Petak, 07.11.2014.

13:11

Default images

Na otvaranju Foruma Kulturno nasleđe: izazovi u kreativnoj ekonomiji, rečeno je da je odgovoran odnos prema kulturnom nasleđu glavni preduslov za razvoj kreativne ekonomije.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je na otvaranju da Ministarstvo kulture ima ozbiljan zadatak da stvori uslove za primenu najsavremenijih pristupa u očuvanju nasleđa. Podizanje kapaciteta profesionalaca i institucija u kulturi, kako je ukazao, treba da omogući razvoj kulture, kao važnog resursa za održivi razvoj društva.
Fonet
Prema njegovim rečima, da bi se cilj postigao ta oblast mora da se prilagođava novim tehnologijama. Tasovac je ukazao na primer iz SAD o javno-privatnom partnerstvu, kojim se neguje održiv pristup prema nasleđu i kako ono može biti instrument kulturne diplomatije za izgradnju imidža zemlje u svetu.

Direktorka Grupe za kreativnu ekonomiju, organizatora Foruma, Hristina Mikić navela je da se godišnje u Srbiji za rehabilitaciju kulturnog nasleđa izdvoji oko 16.5 do 18 miliona evra. Od 2000. godine Srbija je u kulturno nasleđe uložila više od 200 milona evra iz nacionalnih sredstava, navela je ona i dodala da se zaštitom bavi 14 Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u kojim radi 550 ljudi. Kulturno nasleđe učestvuje u stvaranju Bruto dodate vrednosti sa 0,5 odsto i upošljava oko pet odsto ukupne radne sanage zaposlene u kreativnom sektoru, istakla je.
Fonet
Ambasador SAD Majkl Kirbi takođe je ukazao na javno-privatno partnerstvo kao novi model finansiranja kulture u Srbiji, u kojem manji deo dolazi iz budžeta. On je predočio kulturne znamenitosti i potencijale Srbije i ukazao da bi to sve trebalo skupiti u jedan paket ponude i privući ljude da dođu i vide pregršt interesantnih stvari Srbije. To je način da se novac slije u srpsku ekonomiju, zaključio je Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: