Oslobođenje Beograda – 70 godina posle

Izložba „Oslobođenje Beograda – 70 godina posle“ biće svečano otvorena 12. oktobra u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda, a posetioci će nakon toga postavku u slavu borbe za oslobođenje Beograda moći da pogledaju do kraja godine.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2014.

12:42

Default images

Postavka „Oslobođenje Beograda – 70 godina posle“ kroz dokumenta Istorijskog arhiva Beograda obuhvata sve važne aspekte događaja iz oktobra 1944. i borbi za oslobođenje Beograda. Na 35 izložbenih panoa predstavljeno je stradanje civilnog stanovništva, oslobodioci – Crvenoarmejci, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske i građani Beograda kao i proslava oslobođenja i uspostavljanje nove vlasti, centralni segment izložbe posvećen je beogradskim ilegalcima.

Po prvi put javnosti se predstavlja novoformirani Legat Save Anđelkovića, jednog od učesnika borbi koji, između ostalog, čine predmeti iz oktobarskih borbi za Beograd: naoružanje, municija, legitimacije, mapa Beograda sa ucrtanim bunkerima i utvrđenjima.

U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, postavku prati i film Dejana Kosanovića o oslobođenju Beograda.

Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije i jedinice Crvene armije posle višednevnih borbi oslobodile su Beograd 20. oktobra 1944. godine. Masovno učešće Beograđana jedna je od glavnih karakteristika Beogradske operacije.
Oslobodioci i slavlje na ulici
Prilikom borbi poginulo je približno 4.000 vojnika Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koji počivaju na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda. Oslobodioci Beograda su dali veliki doprinos pobedi antifašističkih snaga, a bitka za Beograd se smatra jednom od najznačajnijih operacija na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

Autori izložbe i kataloga: Snežana Lazić, Slobodan Mandić, Vladimir Mijatović, Jelena Mitrović Kocev, Mirjana Obradović, Isidora Stojanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: