"Osu se nebo zvezdama" 100 godina od smrti Mokranjca

Povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), Kulturni centar Beograda, Mokranjčeva zadužbina i Zadužbina Ilije M. Kolarca, uz podršku Grada Beograda, organizuju manifestaciju "Osu se nebo zvezdama" koja će se održati 27. i 28. septembra u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

11:45

Default images

U okviru dvodnevne manifestacije, planirano je da se izvedu različiti programi koji predstavljaju celokupnu Mokranjčevu delatnost. Predviđeni su: dokumentarna izložba o životu i radu Mokranjca, prikazivanje filma, koncerti horova, prezentacija Mokranjčeve instrumentalne muzike, predavanja, kao i program namenjen najmlađoj publici. Svi učesnici manifestacije – autori, organizatori, izvođači i predavači, odriču se honorara i učešće u programu smatraju svojim doprinosom obeležavanju godišnjice našeg velikog kompozitora.

PROGRAM SUBOTA, 27. septembar 2014.

11:00 -
Velika dvorana Koncert Kako se sluša Mokranjac - Mala škola bontona Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, dirigent: Nevena Ivanović Voditelj: Miloš Milovanović Program: Mokranjac i narodne melodije Kao deo ciklusa, koji Centar za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca neguje već nekoliko godina, najmlađoj publici biće predstavljena dela Mokranjca, kao i narodne pesme u kojima je često tražio inspiraciju. Najmlađi izvođači će predstaviti odlomke Mokranjčeve Druge rukoveti, Primorskih napjeva i Liturgije (Tebe pojem), kao i narodne pesme Kolovođa, Ajde Jano, Razgranala grana jorgovanai bogomoljačku pesmu Marijo slavna.

12:00 – Muzička galerija Otvaranje dokumentarne izložbe Mokranjčevo doba, život i rad Dokumentarnu izložbu su za ovu priliku osmislili organizatori. Materijal za izložbu su na raspolaganje stavili Prvo beogradsko pevačko društvo, Muzej Krajine, Negotin i Muzikološki institut SANU. Izložba sadrži printove/reprodukcije slika koje opisuju život i rad Mokranjca, kao i prilike i mesta na kojima je boravio. Printove prati i tekst koji posetiocu nudi biografske informacije o Mokranjcu, kao i o prilikama u Srbiji u njegovo vreme. Predavanje Mokranjac i “Stara Srbija”, predavač: Srđan Atanasovski Kao predstavnik mlađe generacije muzikologa publici će o Mokranjčevim rukovetima (koje su i tema njegovog doktorata koji privodi kraju) govoriti Srđan Atanasovski, istraživač-saradnik Muzikološkog instituta SANU.

13:00 – Muzička galerija Film Mokranjac zauvek, režija: Miomir Miki Stamenković Produkcija: Dom kulture Stevan Mokranjac, Negotin, Zastava film, 2006 O životu Stevana Stojanovića Mokranjca postoji malo autentičnih filmskih zapisa. Film Mokranjac zauvek, nastao je na inicijativu Doma kulture Stevan Mokranjac iz Negotina, a povodom proslave 150. godišnjice rođenja velikog kompozitora. 19:00 – Muzička galerija Predavanje Delatnost i delo Stevana Mokranjca, predavač: prof. dr Sonja Marinković Muzikolog i redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu prof. dr Sonja Marinković govoriće o kompozitorovom bogatom opusu, kao i o njegovom upornom i posvećenom radu na širenju i popularizaciji muzike i predstaviti što obuhvatnije Mokranjčev opus i delatnost.

20:00 – Velika dvorana Koncert Zvezda vodilja muzičke Srbije Prvo beogradsko pevačko društvo, dirigent: Svetlana Vilić Uvodna reč: akademik Dejan Despić, predsednik Mokranjčeve zadužbine Prvo beogradsko pevačko društvo, najstariji hor u Srbiji, osnovano je 1853. godine. Horovođe Društva su bili svi najznačajniji kompozitori i dirigenti u Srbiji. Hor je bilo sastavni deo života Stevana Mokranjca i još više, ono što ga je opredelilo da svoj život posveti muzici. Zahvaljujući tridesetogodišnjem uspešnom radu Mokranjca u svojstvu umetničkog rukovodioca i dirigenta, tokom vremena identifikovan je kao Mokranjčev hor. Od pevačkog društva koje je osnovala grupa građana u vreme Kneževine Srbije, hor je prerastao u nacionalnu instituciju koja neguje tradiciju. U novije vreme, Društvo je ostvarilo niz uspešnih gostovanja i postiglo velike uspehe na prestižnim festivalima. Od 2004. godine, dirigent i umetnički rukovodilac Društva je Svetlana Vilić.

NEDELJA, 28. septembar 2014.

11:00 – Velika dvorana Koncert iz ciklusa Kolarčev podijum kamerne muzike Klavirski duo Snežana Nikolajević – Vesna Kršić
Gost: Milan Milić, udaraljke Program: Mokranjac - Pet fuga i Kozar u transkripciji za dva klavira; Peta, Sedma, Osam i Petnaesta rukovet u transkripciji za dva klavira i udaraljke Pristupajući Mokranjčevom opusu sa novim saznanjima, viđenjem i estetičkim kriterijumima, klavirski duo Snežana Nikolajević i Vesna Kršić, koje su u toku kontinuiranog tridesetogodišnjeg zajedničkog muziciranja obogatile scenu mnogim premijernim izvođenjima, odlučile su da predstave Mokranjčeva dela u novom svetlu.

12:00 – Muzička galerija Predavanje Da li je Stevan Mokranjac prvi srpski etnomuzikolog?, predavač: prof. dr Dimitrije O. Golemović Prof. dr Dimitrije O. Golemović, redovni profesor Fakulteta muzičke umetosti u Beogradu i jedna od vodećih ličnosti srpske etnomuzikologije danas, govoriće o Mokranjčevom dragocenom radu na očuvanju srpske kulture i nasleđa.

18:00 – Hol Velike dvorane Koncert Gudački kvartet Mokranjac – Miroslav Pavlović (violina), Bojana Jovanović (violina), Tomislav Milošević (viola), Đorđe Milošević (violončelo) Program: Mokranjac – Fuga, Glinka – Gudački kvartet, Despić – Počasnica Stevanu Mokranjcu Gudački kvartet Mokranjac je osnovan 2010. godine sa željom da nastavi tradiciju prvog gudačkog kvarteta na teritoriji Srbije, koji je osnovao Mokranjac 1889. godine u Beogradu. Ovaj koncert predstavlja osvrt na Mokranjčevu aktivnost kao violiniste, kamernog muzičara i kompozitora instrumentalne muzike.

20:00 - Velika dvorana Koncert Hor Obilić - AKUD Branko Krsmanović i Akademski hor Collegium musicum dirigent: Darinka Matić-Marović Program: Mokranjac – Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog Hor Radio televizije Srbije dirigent: Bojan Suđić Program: Tragom Mokranjca.

Akademski hor Obilić ove godine proslavlja 130 godina postojanja. Danas hor deluje u okviru društva Branko Krsmanović. Od osnivanja, 1884. godine, Obilić predstavlja jedan od najznačajnih činilaca naše muzičke scene, pa i šire. Za svojih 130 godina ansambl je nastupao u najpoznatijim dvoranama sveta (Karnegi hol u Njujorku, Muzikferajn u Beču i dr.), učestvovao na velikom broju internacionalnih festivala i takmičenjima i sarađivao sa istaknutim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Sa dirigentom Darinkom Matić- Marović, ansambl neguje duhovnu muziku ruskih, bugarskih i domaćih kompozitora, među kojima dela Stevana St. Mokranjca zauzimaju posebno mesto.

Akademski hor Collegium musicum čine studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovaj hor za svojih 43 godine postojanja održao je preko 3000 koncerata u zemlji i inostranstvu, a izuzetno uspešne nastupe imao je na renomiranim svetskim festivalima. Na svim međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao, hor je osvajao najviša priznanja. Dirigent hora od njegovog osnivanja je Darinka Matić - Marović.

Hor Radio - televizije Srbije oglasio se prvim koncertom pre više od sedam decenija i afirmisao se kao vodeći profesionalni vokalni ansambl, priznat široko van granica svoje zemlje. Hor je postigao izvanredne uspehe na brojnim turnejama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogih priznanja. Sva značajna dela Mokranjčevog opusa, Hor je snimio sa dirigentom Mladenom Jaguštom i danas u arhivama postoji trostruki kompakt disk izuzetne umetničke vrednosti. Na čelu Hora od 2005. godine je maestro Bojan Suđić, koji je pored izvođenja već standardnog horskog repertoara, sa ovim ansamblom nastavio svoju misiju predstavljanja novih dela domaćih autora i manje poznatih ili ređe izvođenih ostvarenja iz svetske kulturne baštine.

ULAZ SLOBODAN
Organizatori manifestacije: Mokranjčeva zadužbina, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Kulturni centar Beograda,
Manifestaciju podržali: Grad Beograd, Sekretarijat za kulturu
Posebna zahvalnost: Prvo beogradsko pevačko društvo, Muzej Krajine, Negotin, Muzikološki institut SANU, Dom kulture Stevan Mokranjac, Negotin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: