Zigmar Polke: Muzika nepoznatog porekla

Izložba jednog od najvećih nemačkih posleratnih umetnika Zigmara Polkea pod nazivom "Muzika nepoznatog porekla" biće otvorena sutra u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

14:03

Default images

Izložba jednog od najvećih nemačkih posleratnih umetnika Zigmara Polkea pod nazivom "Muzika nepoznatog porekla" biće otvorena sutra u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Na izložbi će biti predstavljeno 40 gvaševa tog umetnika, slikara i fotografa nastalih tokom 1996. godine kao rezultat saradnje između autora i Instituta za veze sa inostranstvom, navodi se u saopštenju Muzeja savremene umetnosti.

Oslanjanje na specifično shvaćenu dripping tehniku, kao i stripski formulisan crtež upotpunjen duhovitim nazivima, osnovna su karakteristika izloženog ciklusa dela, koji predstavlja neku vrstu rezimea dosadašnjeg slikarevog rada.

Ovi radovi omogućavaju sagledavanje složenosti samog umetnika, njegove višeslojnosti kao i želje za eksperimentisanjem i širinom varijacija.

Radovi pružaju uvid u opus koji ima jedinstvenu poziciju na savremenoj umetničkoj sceni, a sam Polke spada u najznačajnije nemačke umetnike posleratnog perioda.

Zigmar Polke (1941-2010) je predstavnik evropskog pop arta i suosnivač pokreta kapitalistički realizam.

Bežeći sa porodicom pred Crvenom armijom iz Donje Šlezije stigao je 1945. godine u Istočnu Nemačku. Od 1953. on boravi u zapadnom Berlinu a potom u Diseldorfu, gde počinje njegovo zanimanje za umetnost.

Upisuje se na državnu akademiju gde mu, između ostalih, predaje i slavni Jozef Bojs. Godine 1963. zajedno sa Gerhardom Rihterom i Konradom Ligom osniva kapitalistički realizam, stilski pravac formulisan kao suprotnost mnogo poznatijem socijalističkom realizmu.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1966. u Galeriji Rene Bloka u zapadnom Berlinu, posle čega počinje njegov prodor na evropsku umetničku scenu.

Od ranih 60-tih godina kada počinje da se bavi umetnošću, Polke istražuje složeni odnos između stvarnosti u slici i stvarnosti oko sebe, umetnosti i svakodnevnog života.

Stvaralaštvo Zigmara Polkea je direktan odgovor na američku estetsku dominaciju, kao i komentar na umetničku doktrinu zapadne civilizacije vođene konzumerizmom.

Tokom svog stvaralačkog veka, on je eksperimentisao sa velikim brojem stilova, tema i materijala, a poslednje dve decenije života bio je fokusiran na istorijske događaje i njihove savremene percepcije.

Dobitnik je brojnih nagrada uključujući i Zlatnog lava za slikarstvo na Bijenalu u Veneciji 1986.

Izložbu, koja će biti otvorena do 31. oktobra, realizovali su Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Institut za odnose sa inostranstvom iz Štutgarta i Gete Institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: