Izložba spornih slika Miće Popovića u Smederevu

Galerija savremene umetnosti u Smederevu predstavlja od 27. avgusta izložbu Miodraga Miće Popovića čiju okosnicu čine slike sa jedine izložbe koju je sredinom 70-ih otkazao jugoslovenski režim.

Izvor: Izvor: SEEcult

Utorak, 26.08.2014.

09:48

Default images

Reč je o slikama sa izložbe koju je Mića Popović organizovao 1974. godine u Kulturnom centru Beograda, ali su je vlasti otkazale. Utvrđeno je da su, između ostalih, sporne bile slike “Ričard Titovog lika” (Tito u šetnji sa Ričardom Bartonom, koji je upravo odigrao ulogu Tita u filmu “Sutjeska”, pokazuje svoj lični zoološki vrt) i “Svečana slika” (grupni portret koji prikazuje dve evropske porodice na vlasti, jugoslovenskog predsednika sa suprugom i holandsku kralјevsku porodicu), piše portal SEEcult.

Upravo te slike su i okosnica izložbe u Smederevu, prethodno prikazane krajem 2013. u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, navela je kustoskinja GSUS Nataša Radosavlјević Kuzmanović.

Galerija Muzeja u Smederevu predstaviće još nekoliko radova iz Popovićevog perioda slikarstva “Prizori” iz 1974. godine, kao i nekoliko radova iz 80-ih godina 20. veka, koja su poslednji put bila izložena na njegovoj retrospektivi u Galeriji SANU 1983.

Popovićevi radovi nastali 70-ih godina 20. veka, definisani kao slikarstvo “Prizora”, svrstavaju ga u važnog društveno angažovanog umetnika, pre svega u kontekstu ironičnog poigravanja elementima posustalog komunističkog režima.

Mića Popović bio je redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije likovnih umetnosti u Berlinu. Dao je veliki doprinos razvoju srpskog kulturnog prostora u drugoj polovini 20. veka. Iako je njegovo osnovno sredstvo izražavanja bilo slikarstvo, Popović se u svojoj kreativnosti realizovao i kao pisac (objavio je sedam knjiga), filmski i pozorišni reditelј (šest dugometražnih filmova u estetici crnog talasa), scenograf i scenarista.

Nјegov politički otklon započeo je još tokom studentskih dana, o čemu svedoči odlazak u Zadar 1947. godine sa još šestoro njegovih kolega, te napuštanje Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Tim činom i formiranjem Zadarske grupe, oni su otvoreno učestvovali u suprostavlјanju sovjetsko-bolјševičkoj propagandi, mnogo više od primenjenih inovacija u svojim umetničkim postupcima.

Po povratku iz Zadra, jedino Mića Popović nije bio vraćen na Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, ali je nastavio samostalno da uči uz podršku profesora Ivana Tabakovića.

Nјegova prva samostalna izložba održana je 1950. godine u Umetničkom pavilјonu “Cvijeta Zuzorić”, a u srpskoj istoriografiji se navodi kao preloman događaj u raskidu sa estetikom socijalističkog realizma, ne zbog svog radikalnog slikarskog jezika, već zbog eksplicitnog mapiranja problema u uvodnom tekstu kataloga.

Izložba u GSUS, realizovana je u saradnji sa Rotari klubom Smederevo, uz podršku Nacionalne galerije iz Beograda i Atlas grupe, a biće otvorena do 21. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: