Danas je Svetski dan muzike

Svetski dan muzike u srpskoj prestonici biće obeležen brojnim koncertima u beogradskim salama, na trgovima, baštama pod vedrim nebom, muziku svih formi i stilova izvodiće amateri i profesionalci, deca i odrasli.

Izvor: B92

Subota, 21.06.2014.

08:55

Default images

Svetski dan muzike ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike.

On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje dugodnevnica, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.

Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja među kojima i Srbija koja je već nekoliko godina veoma aktivna.

Na Svetski dan muzike u Narodnom pozorištu gostovaće sopran sa Kipra Marija Papajoanu, nastupiće u ulozi Toske u istoimenoj operi đakoma Pučinija.

Već sutradan u nacionalnom teatru mladi umetnici, polaznici Operskog studija "Borislav Popović" održaće koncert povodom Svetskog dana muzike. Na programu su arije i dueti Čajkovskog, Pučinija, Rosinija, Čilea.

Mladi umetnici u organizaciji Kult festivala koji se zalaže za volonterski rad kako bi pokazali da umetnost nadilazi materijalne vrednosti koje često predstavljaju prepreku za promociju kulturnih vrednosti, sviraće besplatno u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Poruku zajedništva i solidarnosti u borbi za umetnost poslaće i najmlađi muzičari u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije Gvarnerius, tamo posetioce očekuju koncerti koji će biti pravi praznik muzike, mladosti i humanosti.

Sviraće najbolji učenici beogradskih muzičkih škola, večeras će Centar lepih umetnosti ugostiti đake Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković", najtalentovanije solo pevače iz klase Maje Đokić i mlade gitariste iz klase Milkice Ponjavić.

Na Svetski dan muzike u Gvarneriusu će nastupiti učenici Odseka za solo pevanje Muzičke škole "Josip Slavenski", iz klase Vesne Opsenice. Svi učesnici koncerata redovno beleže velike uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Ilustracija; Foto: freeimages.com
Voxstock i Aleksandar club organizuju Humanitarni blues maraton u subotu 21. juna sa početkomu 17 časova na Ski stazi u Košutnjaku.

Festival svečano otvara Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova a na festivalu učestvuju Di Luna blues band, Raw hide, Zona B, The Gamblers, Don Giovanni blues group, Blue family, Desperate slim and the New Casters i Cotton pickers. Ulaznice su u prodaji na svim Eventim prodajnim mestima, po ceni od 500 dinara a ceo prihod Humanitarnog blues maratona namenjen je sanaciji posledica poplava.

Na programu koncerta biće dela Baha, Bokerinija za flautu i gudače, Sarasatea za violinski duo, Šumana, Čajkovskog i premijerno delo mladog talentovanog pijaniste Dušana Dakića, koji će se predstaviti i u ulozi kompozitora.

Na platou ispred Narodne biblioteke Srbije biće održan svečani koncert na kojem će učestvovati više od 90 muzičara.

Koncert će otvoriti kompozicija "Ne nama, gospode - 400 godina kasnije" Predraga Repanića, kompozitora i redovnog profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koja je nastala u želji da ove godine premijerno bude izvedena kao svojevrsna himna Svetskog dana muzike u interpretaciji Mešovitog hora FMU pod dirigentskom palicom Ivana Markovića.

Publika će biti u prilici da u toku koncerta uživa u različitim muzičkim žanrovima, od renesanse do savremene muzike, u izvođenju gitaristkinje Amalije Miler, kamernog orkestra muzičke škole "Josip Slavenski" u Beogradu, gudačkog kvarteta FMU i hora "Ekvilibrijum".

Na Svetski dan muzike biće otvoren dvodnevni Festival narodne igre pod nazivom "Igranka pod Avalom" na platou ispred Studenskog odmarališta "Radojka Lakić" u podnožju Avale.

Nastupiće podavalska kulturno-umetnička društva, deca i odrasli, ansambli iz Srbije i dijaspore i strani studenti iz 25 zemalja sveta koji su u programima Vlade Srbije "Svet u Srbiji" i "Srbija za Srbe iz regiona".

Studenti su smešteni u odmaralištu na Avali i aktivno učestvuju u KUD "Dren" iz Pinosave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: