Krokodil: Kako je izgledala književnost uživo?

I ove godine festival Krokodil obeležio je i obagatio živote ljudi koji i dalje čitaju i misle svojom glavom u Srbiji. Šesti KROKODIL otvoren je nastupom Aleksandra Hemona 12. juna, a zatvoren gostovanjem Biljane Srbljanović u subotu 14. juna.

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

13:09

Default images

Šesti po redu festival KROKODIL počeo je u četvrtak, 12. juna, na amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, nastupom sjajnog Aleksandra Hemona. Prvo veče pod nazivom FOREIGNERS?, originalno zamišljeno kao tematsko veče posvećeno piscima koji ne pišu na svojim maternjim jezicima, proteklo je u čitanjima i razgovorima o ovoj temi, ali i u znaku fudbalskog prvenstva, na koje su se pisci stalno osvrtali.

Pored Hemona nastupili su i Alida Bremer, koja je čitala odlomak iz knjige "Olivin vrt", zatim irski pisac koji živi u Rumuniji Filip O' Kjalah, koji je publiku zabavio pseudo-autobiografskim odlomkom o svom životu u Rumuniji, Silvia Monros predstavila je svoje književno i prevodilačko delo kao i svoje prijateljstvo s čuvenim argentinskim piscem Huliom Kortasarom, Ornela Vorpsi, spisateljica albanskog porekla, stigla je na Krokodil iz Pariza u kom već godinama živi pišući na francuskom i italijanskom jeziku. Tokom večeri zvanično je otvorena i izložba fotografija "Pripitomiti tamu", autorsko delo pisca Silvana Pridoma i fotografkinje Slađane Stanković, koja na interesantan način kombinuje kratku pisanu formu i slike tamnije strane Beograda. Publiku je kraćim nastupom u srednjem delu programa i dužim koncertom na kraju zabavljao sjajan beogradski minimal-elektro bend EPP! koji vodi Katie Woznicki, Amerikanka iz Klivlenda koja živi u Beogradu.
Foto: Srðan Veljoviæ
U petak, 13. juna, održano je drugo veče ovogodišnjeg Krokodila pod nazivom EXCLUDED? tokom kog smo predstavili različite oblike manjinskog delovanja u književnosti i oko nje. Veče je otvorila naša nekadašnja sugrađanka, hrvatska spisateljica Daša Drndić, za njom se predstavila sjajna Ildiko Lovaš iz Subotice pa mostarski pesnik Marko Tomaš koji je svojim uzbudljivim nastupom podigao temperaturu u publici, Aleksandar Zograf održao je interesantno predavanje o bivstvovanju na margini, trenutna gošća Krokodilove rezidencije za pisce, kosovska pesnikinja Ervina Haljilji, predstavila je svoju poeziju i važnu ulogu poetskog stvaralaštva u savremenoj kosovskoj književnosti, dok je književni deo večeri zatvorio sarajevski pisac Nenad Veličković duhovitim čitanjem s elementima performansa. Na kraju večeri, "bosanski psiho" Damir Avdić je svojom idiosinkratičnom kombinacijom muzičkog koncerta, pozorišnog ili performerskog nastupa te snažnih političkih i društvenih poruka na idealan način zatvorio ovo uzbudljivo veče na amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije.
Foto: Srðan Veljoviæ
Treće i poslednje veče ovogodišnjeg festivala "Krokodil", održano u subotu, 14. juna, pod nazivom NEIGHBORS? predstavilo je ono što smatramo uzbudljivim u savremenoj produkciji regiona. Uz dodatno vođenje duhovitog Zorana Kesića i ekipe Njuz.net pred mnogobrojnom publikom predstavili smo pre svega književni i filmski rad legendarnog Bekima Fehmiua, uz pomoć njegove supruge Branke Petrić i Bože Koprivice koji je bio blizak prijatelj velikog glumca, nakon čega je sledilo predstavljanje druge junske gošće Krokodilove rezidencije za pisce, Korine Sabau, koje je obuhvatilo njen prozni i scenaristički rad, da bismo u drugom delu programa predstavili tri provokativne figure na regionalnoj sceni koje se nalaze na različitim rubovima književnog stvaralaštva - hrvatskog filozofa Srećka Horvata, kosovskog sociologa i prevodioca Škeljzena Malićija i srpske dramske autorke Biljane Srbljanović.

Festival su ove godine podržali: Delegacija Evropske unije u Srbiji, Allanz Kulturstiftung, Central European Initiative, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Gradska opština Savski venac, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Francuski institut u Beogradu i književna mreža Traduki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: