Srpski trener koji je osvojio fudbalski svet

Dokumentarni film “Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” britanskog reditelja Sema Bensteda otvoriće 8. maja (19h) u Sava centru sedmi Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

20:54

Default images

Zoran Đorđević je proslavljeni fudbalski ambasador Srbije koji je s velikim uspehom predstavljao srpski fudbal u 14 zemalja sveta. Rodom iz Velikog Jovanovca, kod Pirota, Zoran Đorđević je u svojoj bogatoj karijeri bio trener pet nacionalih selekcija: Južni Sudan, Filipini, Bangladeš – Šampion Južne Azije 2010. (5 utakmica 5 pobeda bez primljenog gola 13:0 gol razlika, bez crvenog kartona), Sudan, Jemen.

I preko 15 klubova s kojima je osvajao najprestižnije naslove i titule, mnogo puta bez pretrpljenog poraza, Kuvajt, Saudi Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati,Katar, Bahrein, Iran, Sirija,Indija,Sudan, Jugoslavija. Osvajio je 15 titula, mnoge s najbogatijim i najprestižnijim klubovima sveta.

Zbog svega navedenog dobio je pisana priznanja od Sepa Blatera, dugogodišnjeg predsednika FIFA-e, od Muhameda Alija,Maria Zagala, Varlerija Lobanovski, Don Ravija…

Nekada je bio igrač i trener Radničkog iz Pirota do 1981. godine kada je otišao u inostranstvo na preporuku nekadašnjeg legendarnog trenera reprezentacije Jugoslavije i Crvene Zvezde Ljubiše Broćića. Važno je napomenuti da je preko 250 naših najpoznatijih trenera iz svih sportova lično preporučio i doveo u zemlje u kojima je radio.

Zoranov entuzijazam, stručnost, posvećenost i neverovatna radna energija i ambicija plenila je u celom svetu gde god je radio.

Upravo je njegova životna priča okosnica filma “Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” Britanca Sema Bensteda, koji će svoju srpsku premijeru imati 8. maja u Sava centru. O svojoj ulozi u filmskom procesu ovaj trener kaže:

“Snimatelji iz BBC-a su me pratili 16 meseci 24 sata, ali ja sam bio toliko motivisan i koncentrisan na svoj rad da nisam obraćao pažnju na njih. Dane sam provodio na terenu, na putu koji je bio izuzetno nesiguran i težak.”
Đorđević s ponosom ističe da je njegovo rodno selo Veliki Jovanovac u blizini Pirota.

“To je selo koje dalo mnogo velikih ljudi u nauci, vojsci, to je narod koji je izuzetno vredan. Ja sam tamo počeo da igram fudbal. Moji idoli su bili stariji igrači, nosio sam im kopačke na utakmicama, slušao sam sve što mi kažu samo kako bi me vodili sa sobom na gostojuće utakmice jer nije isto igrati kod kuće i na strani”, kaže on.

Kada je Radnički Pirot formirao pionirsku školu, Đorđević priznaje da je pobegao sa žetve sa šest drugara, iako je uveče dobio batine od oca.

“Sve svoje snove koje sam sanjao ostvario sam zahvaljujući tome. Shvatio sam da je fudbal jedini način da pomognem roditeljima. Moja deca danas žive na najlepšem mestu na svetu u Dubaiju. Ja sam prvi stranac koji je tamo dobio mogućnost da ima svoju zemlju pored mora, svojom zaslugom. Vidite, entuzijazam, posvećenost, znanje pobeđuje sve i meni je jako žao kada vidim kakva je situacija ovde.”

Prema njegovim rečima, kada je početkom osamdesetih otišao u svet, Dubai je “još uvek bio selo”.

“Sada je to centar sveta za turizam i biznis zato što je ljudima omogućeno da tamo rade pošteno, da napreduju, selekcija je oštra ali trud se isplati. Za naše društvo je tragedija da se ljudima ne pruža prilika da ostvare svoje snove. Konkretno u fudbalu, kod nas se svaka utakmica namešta, sve je važnije od rada, od pripreme, kvalitetnog igranja. U našem fudbalu nema kriterijuma, nema selekcije. Nas čudi što se mladi ubijaju na stadionima, mi smo ista vera isti narod, sve je otišlo predaleko i naše društvo mora da krene nekim novim putem”, priča Đorđević. Ovogodišnji Beldocs održaće se od 8. do 14. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, u Sava Centru, Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu Fontana, Cineplexx-u, Domu kulture Studentski grad.

Tokom sedam dana festivala biće prikazano 34 najboljih ostvarenja recentne dokumentarne filmske produkcije iz celog sveta i iz Srbije.

Filmovi će biti prikazani u šest programskih celina: Srpski takmičarski program, Međunarodni program, 3D, Beldocs podržava, Kosovo i Metohija u fokusu, Van konkurencije. Specijalni program biće posvećen obeležavanju stogodišnjice od Prvog svetskog rata.

U selekciji filmova učestvovali su: Darko Lungulov (reditelj), Mladen Vušurović (osnivač i direktor BELDOCS-a) i Aleksandar Hadži-Đurović (reditelj).

Beldocs u Sava Centru 8. maja otvaraju srpske premijere dva izuzetna ostvarenja o fascinantnim ličnostima sa ovih prostora koji su veoma uspešne karijere ostvarili u sferi sporta i muzike.

Nakon projekcije filma “Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi”, u 21h sledi projekcija filma “Moj zanat” srpskog reditelja Mladena Matičevića o životu nenadmašnog hrvatskog kantautora Arsena Dedića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: