Andrićeva dela u digitalnom obliku

Na Filološkom fakultetu u Beogradu danas je predstavljena prva faza projekta "Celokupna dela Ive Andrića: Digitalna arhiva rukopisne zaostavštine Ive Andrića".

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.12.2013.

18:14

Default images

Dekan Filološkog fakulteta prof. dr Aleksandra Vraneš istakla je da se projekat odvija pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, uz nadu da će biti i zajednički projekat Srbije i Republike Srpske.

U predstavljanju projekta učestvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović, pomoćnik ministra, Sektor za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvetnu i naučnu saradnju Vesna Fila, upravnik Zadužbine Ive Andrića Dragan Dragojlović, prof. dr Jovan Delić i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Dr Vraneš je podsetila da je Filološki fakultet inicirao ovaj zahtevan poduhvat kao "ozbiljan i odgovoran čin nacionalnog, naučnog i akademskog čuvanja naše baštine u svrhu razvoja naučnih istraživanja".

Ona je posebno zahvalila na podršci ministru prosvete, državnom sekretaru Dejanu Ristiću, upravniku Arhiva SANU, akademiku Vojislavu Krestiću i prorektoru Daliboru Soldatiću.

Filološki fakultet, u saradnji sa Zadužbinom "Ivo Andrić", Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Andrićevim institutom, Narodnom bibliotekom Srbije, Institutom za književnost i umetnost, Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Filozofskim fakultetom u Nišu i Filološko-umetničkim fakultetom u Kragujevcu, prvi put na ovaj način posvećuje pažnju celokupnim delima Ive Andrića.
Do sada su održana tri pripremna sastanka uređivačkog odbora. Odlučeno je da se osnuje Centar za tekstološka istraživanja, kao i da prva faza rada bude digitalizacija Andrićevog Ličnog fonda, što je već obavljeno.

U projekat se ove jeseni uključila Naftna industrija Srbije koja je, zahvaljujući društveno odgovornom angažmanu u razvijanju svog poduhvata "Energija znanja" opredelila značajna sredstva kao materijalnu bazu uzrastanju Andrićeve digitalne arhive, rekla je dr Vraneš.

Digitalizacija Andrićevih rukopisa je završena prema propisima koji se odnose na arhivska dokumenta u programu Spider.net, koji je rezultat rada stručnjaka firme MFC "Mikrokomerc".

Digitalizacija građe, u kojima je i ona koja do sada nije objavljivana, dragocena je za istorijsko, političko i književno zaključivanje. U elektronsku formu stavljeni su i brojni Andrićevi tekstovi koji kulturnoj javnosti uopšte nisu poznati. Ukupan obim digitalizovanih rukopisa dostupnih u Arhivu SANU iznosi 118.100 dokumenata.

Dalja upotreba digitalizovanog rukopisnog materijala biće uslovljena zajedničkom odlukom Zadužbine "Ivo Andrić", Arhiva SANU i Filološkog fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: