16 milijardi za kulturu: Da li je dovoljno?

Predlogom budžeta za 2014. za oblast kulture i informisanja biće izdvojeno blizu 16,1 milijarda dinara, što je dva i po puta više nego u 2013. kada je zabeležen istorijski minimum izdvajanja za kulturu.

Izvor: Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.11.2013.

14:58

Default images

Na sednici skupštinskog Odbora za kulturu, održanoj 25. novembra, državni sekretar u Ministarstvu kulturu i informisanja Dejan Ristić je, međutim, najavio da će Vlada Srbije kroz amandmane koje će podneti dodatno inovirati stavke u budžetu za kulturu i informisanje za 2014. što je izazvalo negodovanje članova odbora iz opozicije.

Ristić je naveo da se tim amandmanima neće izmeniti ukupan predviđen budžet za kulturu i informisanje u 2014. nego da će samo biti promena u stavkama i istakao da je predloženi budžet urađen na osnovu potreba ustanova kulture.

Članica odbora iz Demokratske stranke (DS) Gorica Mojović navela je da su poslanici mesec dana gledali Predlog državnog budžeta za 2014. koji je dostavljen parlamentu 1. novembra, a sada čuju da će biti izmena razdela za kulturu i informisanje i upitala o kom predlogu budžeta za kulturu danas treba odbor da se izjasni.

Mojovićeva je, pozivajući se na predlog dostavljen poslanicima 1. novembra, primetila i da je najviše opredeljeno za investicije za ustanove kulture (20 miliona evra), ocenivši da nije realno da će toliko biti potrošeno, dok su smanjena sredstva za programe i konkurse (sa 545 miliona u 2013. na 122 miliona dinara), koji zapravo čine kulturu, a čak 680 miliona dinara planira se za program obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata.
Beta/Nenad Petroviæ
"U oblasti zaštite nepokretnog i pokretnog nasleđa ove godine ustanovama u Srbiji stajalo je na raspolaganju 660 miliona dinara, a naredne će biti 1,8 milijardi", rekao je Ristić i dodao da je za programe ustanova kulture ove godine izdvojeno 240 miliona, a iduće 330 miliona.

Za infrastukturu ustanova kulture u 2014. predviđa se 865 miliona dinara (195 miliona 2013), za opremu 150 miliona (42 miliona 2013.), dok je u oblasti stvaralaštva ukupno povećanje 50 posto, a za potrebe 176 biblioteka 8,9 miliona (2013), naredne 25 miliona, naveo je Ristić.

Predsednica Odbora za kulturu Vesna Marjanović kazala je da Vlada Srbije nema korektan odnos prema parlamentu navodeći da su poslanici mesec dana razmatrali jedan predlog, a da sada čuju da će biti inoviran predlog budžeta za kulturu i informisanje.

U raspravi, članovi odbora iz DS i Demokratske stranke Srbije (DSS), Gorica Mojović i Siniša Kovačević, ocenili su da nije tačno da će budžet za kulturu u 2014. biti znatno veći u odnosu na prethodnih nekoliko godina, jer će 7,5 milijardi dinara od ukupnog budžeta za kulturu biti izdvojeno za finansiranje javnih servisa Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodina.

Gorica Mojović je upitala po kom zakonu je u predloženi državni budžet za 2014. uneto finansiranje javnih servisa, jer ni u jednom zakonu ne piše da se javni servisi finansiraju iz budžeta.
FoNet/Božidar Petroviæ
Siniša Kovačević iz DSS ocenio je da je predloženi budžet za kulturu u 2014. "skandalozno mali" i da je to "ponižavajuća situacija, koja tera rumen u obraze" navodeći da na prosveti i kulturi ne treba štedeti.

Na navode Siniše Kovačevića da ministar za finansije Lazar Krstić ne razume situaciju u kojoj je Srbija, jer je godinama bio u inostranstvu, Nada Mirković iz Ministarstva finansija kazala je da ministar finansija ima svest o tome koliko je teška situacija i da je Ministarstvo kulture uspelo da se izbori za dodatnih 1,2 milijarde dinara u budžetu za 2014. godinu.

Mirkovićeva je navela da je finansijska situacija u Srbiji teška i da problem nije samo veliki deficit u državnoj kasi nego i visina javnog duga, kao i da je Vlada Srbije morala da preduzme brojne mere u konsolidaciji javnih finansija.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Srđan Dragojević rekao je da se decenijska nepravda prema kinematografiji može ispraviti isplatom nagomilanog duga od dva miliona evra i založio se da budžet za kinematografiju bude transparentan.

On je ocenio da bi Srbija godišnje mogla da napravi oko deset filmova, a da bi RTS mogao da bude legitiman koproducent domaćih filmova, koji bi imali premijeru na javnom servisu, a od kojih bi mogle da se prave i mini serije.

Odbor za kulturu i informisanje je nakon rasprave usvojio predloženi budžet za kulturu i informisanje u 2014. sa osam glasova za, dok je troje poslanika bilo protiv..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: