Prvi festival BUNT od 1. do 8.novembra

Prvi festival klasične muzike pod nazivom "Samoodbrana umetnosti" u organizaciji Beogradskog Udruženja Neposlušnih Talenata (BUNT) u kome je nekoliko generacija izvanrednih muzičara, održaće se od 1. do 8.novembra u Kuli Nebojša, Etnografskom muzeju, AKUD Lola i Enoteci "Radoviolins".

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.10.2013.

16:08

Default images

Na prvom BUNT-u nastupiće istaknuti umetnici iz Srbije i regiona: Edin Karamazov iz Zagreba, Dragan Radosavljević iz Berlina, Aleksandar Milošev iz Ljubljane, iz Srbije Katarina Jovanović, LP duo, Rita Kinka, Dejan Sinadinović, Bojana Dimković, Ljubiša Jovanović.

Festival se otvara u petak, 1.novembra u Kuli Nebojša koncertom na kome će Karamazov izvesti Čakonu Johana Sebastijana Baha, Kinka izbor Šopenovih Prelida op.28 i Igru vode u vili d’Este (iz ciklusa godine hodočašća) Franca Lista.

Prvi festival klasične muzike BUNT okupiće brojne istaknute umetnike svih generacija. Beogradskoj publici na koncertima na koje je ulaz slobodan predstaviće svoje vrhunsko muzičko umeće pijanista Dejan Sinadinović, sopran Jovanović, renomirani klavirski LP duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Na koncertima za mlade nastupiće Camerata Serbica brass, Trio Agape a na koncertima u AKUD Lola pod nazivom "Pjacola i njegovi sledbenici" Zoran Anić, gitara, Aleksandar Nikolić, bandoneon, Kvartet klarineta Nevski.

Posebne tematske večeri biće posvećene najuspešnijim mladim umetnicima kao što su Nemanja Stanković, Nenad Ivović, Dragan Sredojević, kamernim ansamblima, kao i savremenom stvaralaštvu srpskih kompozitora.

Na zatvaranju festivala 8.novembra u Kuli Nebojša nastupiće četiri soprana: Jovanović, Ilić, Ljudmila Gros Popović i Violeta Radaković Pancetović

U okviru pratećeg programa festivala od 1. do 8.novembra u Art bioskopu u Etnografskom muzeju biće prikazani muzički filmovi o Glenu Guldi, Isaku Šternu, Mariji Kalas, Svjatoslavu Rihteru, Irini Arsikin i Oliveri Ðurđević.

U saopštenju medijima flautista i profesor Fakulteta muzičke umetnosti Jovanović, istakao je da se festival organizuje u znak podrške talentovanim muzičarima nekoliko generacija kojima je onemogućeno da sviraju u Beogradu.

Prema Jovanovićevim rečima, BUNT organizuje festival bez dotacija bilo koje državne institucije, "u znak bunta protiv sponzorstava diktiranih od strane političkih subjekata i protiv nekredibilnih konkursa ministarstva kulture i grada Beograda, koji se objavljuju u septembru a odlučuje u maju naredne godine, da bi shodno propisima o dostupnosti novca, trezoru, prekasno ili nikako dolazilo do njihove realizacije".

Članovi Udruženja smatraju da se time iscrpljuju umetnici, organizatori i ostali akteri manifestacija, kulturnih događaja i edukativnih projekata, gasi entuzijazam i energija.

Jovanović ističe da je BUNT apolitičan, neprofitan i baziran isključivo na umetničkim vrednostima i dobroj volji pojedinaca, da je cilj promocija najviših umetničkih vrednosti, univerzalnih profesionalnih i zanatskih standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: