Koridor 10 krije arheološko blago

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda sa kolegama iz Pirota u okviru zaštitnih arheoloških iskopavanja istočnog kraka budućeg Koridora 10, do sada su istraživali i identifikovali 30 arheoloških lokacija na kojima su obavljena iskopavanja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.09.2013.

14:10

Default images

Tokom četvorogodišnjih iskopavanja, koja još traju pronađeno je mnoštvo izuzetno vrednih arheoloških nalaza, rekao je Tanjugu Predrag Pejić, arheolog Muzeja Ponišavlja u Pirotu.

Kod belopalanačkog sela Špaj otkrivena je ranohrišćanska crkva iz 4. veka, kod Crvene Reke i Crvenog Brega antički miljokaz (kameni stub) posvećen rimskom imperatoru Aleksandru Severu, kod sela Sinjac su otkrivene grobnice iz gvozdenog doba, a jedan miljokaz je otkriven i kod mesta Vojnegovačka bara, kod Pirota.

On se trenutno nalazi u srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad i biće postavljen na raskrsnici kod Kalea, što je slučaj i sa miljokazom koji je pronađen kod Bele Palanke, jer je i on postavljen u centru grada, kaže Pejić.

Po njegovim rečima, možda najdragoceniji arheološki nalaz jesu ostaci drevnog Via Militarisa koji je pronađen kod mesta K'ndina bara, kod Dimitrovgrada.

''Pronađeno je oko tri kilometra nekadašnjeg Via militarisa u odličnom stanju. Na toj deonici je rađena zaobilaznica tako da u budućnosti je moguće ove deonicu rimskog puta otkriti skidanjem humusa, konzervirati i učiniti dostupnom javnosti i turistima'', rekao je Pejić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: