Najdzel Kenedi u Beogradu 9. oktobra

Harizmatični violinista, Najdžel Kenedi, nastupiće u Beogradu 9. oktobra u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, u organizaciji “My Way” koncertne agencije. Ulaznice u prodaji od četvrtka, 12.09. na blagajni Kolarca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

10:31

Default images

Najdžel Kenedi na svojoj najnovijoj turneji nastupa u manjim, akustičnim dvoranama i u prvom delu koncerta izvodi Bahov preludijum iz Partite broj tri, u E duru, kao i drugi, treći i četvrti stav (Fugue, Andante, Allegro) iz Bahove Sonate broj dva, u a molu. U drugom delu koncerta publika će uživati u virtuoznom izvođenju džez klasika, Fats Valera. Valerove kompozicije i izvođenje uticali su na razvoj džez muzike kakvu poznajemo danas – on je tvorac džez standarda kao što su: “Ain’t Misbehavin”, “Squeeze Me” i “Honeysuckle Rose”. Najdželovi mentori, Jehudi Menjuhin i Stefan Grapeli, poslužili su kao inspiracija za ovaj jedinstveni program i podelu koncerta na klasičnu muziku i džez izvođenje.

Na sceni Kolarca Najdžel će nastupiti sa još tri muzičara, među kojima su: Rolf Busalb (gitara), Jaron Stavi (bas) i Kristof Dziedzic (bubnjevi). Već više od dvadeset pet godina ovaj britanski violinista važi za jednog od najpriznatijih virtuoza na svetu. Njegov jedinstveni talenat uneo je novu perspektivu kako u klasičan tako i u savremeni koncertni repertoar, čime je Najdžel Kenedi postao violinista sa najviše prodatih albuma na svetu.

Najdžel Kenedi je poznat publici u Srbiji, a i dalje se pamti da je on prvi strani umetnik koji je održao koncert u Beogradu posle bombardovanja 1999. godine. Prvi put u je svirao u Beogradu 1997. godine, a ovo je 15. godina od njegovog prvog dolaska - 7 puta je svirao u Beogradu, po jednom u Nišu i Novom Sadu, pri tom su svi koncerti bili rasprodati.

Od brojnih uspeha koje je ostvario izdvaja se njegovo izvođenje Vivaldijevih "Četiri godišnja doba", što je i najprodavaniji album klasične muzike ikada, zabeležen u “Ginisovoj knjizi rekorda", zatim njegovo izvođenje Elgara za koje je dobio nagradu “Album godine”, kao i izvođenje Bramsovog violinskog koncerta (album koji je bio na vrhu Vulvortove top liste). U decembru 2012. godine Najdžel je snimio album u Ebi Roud studiju pod nazivom “Recital”, koji se našao u prodaji u martu 2013. Upravo na ovom albumu nalaze se izvođenja Fats Valera i Baha, repertoar sa kojim nastupa na koncertnoj turneji. U planu je novo izdanje izvođenja Vivaldijevih “Godišnjih doba”, početkom 2014. godine. Privatno, Najdžel je navijač Aston Vile i posećuje utakmice sa svojim sinom, kada mu to obaveze dozvoljavaju, jer živi na relaciji između Poljske i Velike Britanije. Poznat je po tome što svira na nekoliko električnih violina, kao i na klasičnoj violini iz 1732. godine, koju je izradio Karlo Bergonci iz Kremone, saradnik Gvarnerijusa i Stradivarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: