Kevin Spejsi: Televizija je zasenila film

Televizija je ušla u "treće zlatno doba" sa veoma kvalitetim dramskim serijama poput "Ljudi sa Menhetna", "Igre prestola", "Domovine" i "Breaking Bad", rekao je oskarovac Kevin Spejsi 22. avgusta na televizjskom festivalu u Edinburgu.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2013.

11:45

Default images

Spejsi je tako bio prvi glumac-govornik u 38 godina dugoj istoriji Maktagart festivala u Edinburgu. Glumac, koji je karijeru počeo u pozorištu pre nego što je osvojio Oskara za uloge u filmovima "Dežurni krivci" i "Američka lepota", rekao je da je televizija kao medij postala umetnička forma, a kada je reč o karakternim ulogama, mali ekrani zasenili su film.

Treći talas uspeha usledio je posle proboja televizijskog programa pedesetih i vrhunca osamdesetih godina prošlog veka, sa serijama poput "Hill Street Blues", rekao je Spejsi. On je upozorio na opasnost neverovatno brzog tehnološkog napretka koji bi tvorce TV programa mogao da ostavi u zaostatku.

"Naš izazov je da održimo u životu plamen ovog revolucionarnog programa tako što ćemo pronalaziti, negovati, ohrabrivati, izazivati nove talente, dati im dom i autonomiju koju zaslužuju", rekao je on publici koju su činili direktori TV mreža.
Spejsi i sam igra u američkom rimejku BBC-jevog političkog trilera "House od Cards" (Kuća od karata) koji je početkom godine počeo da se prikazuje preko Netfliksa, plaćenog sajta sa serijama, igricama i filmovima.

On je kritikovao opsednutost američkih televizija pilot epizodama jer zbog toga scenaristi moraju da postave sve likove, "bace udicu" i privuku publiku u svega 45 minuta.

Glumac, koji je umetnički direktor Old Vik teatra, pohvalio je kao kontrast toj praksi HBO i AMC koji su svetu dali "Porodicu Soprano", "Ljude sa Mehnetna" i "Breaking Bad".

Spejsi je rekao da su američke televizijske mreže tražile pilot i za njegovu seriju (koju je producirao sa Dejvidom Finčerom) te da se zbog toga odlučio za Netfliks. "Mi smo želeli da ispričamo priču za koju bi nam bilo potrebno vreme. Stvarali smo sofisticiranu, višeslojnu priču sa kompleksnim likovima koji bi se vremenom otkrili i vezama kojima je potrebo vreme da se razviju", objasnio je glumac.

Spejsi trenutno snima drugu sezonu "Kuće od karata" a prva je nominovana za devet Emija - najjasniji znak o prelasku moći sa tradicionalnih televizija na digitalne suparnike, pišu britanski mediji.

Netfliks, internet servis sa 38 miliona korisnika širopm sveta, pokazuje da publika želi kontrolu, slobodu, rekao je Spejsi.

"Naučili smo lekciju koju muzička industrija nije: dajte ljudima šta žele, kada žele i u obliku koji žele po razumnoj ceni i radije će to platiti nego ukrasti. Pa, neki kradu ali mislim da ovaj novi model može da se izbori sa piraterijom", rekao je Spejsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: