Festival posvećen Hauardu F. Lavkraftu

Svako ko uživa u romanima Stivena Kinga, filmovima "Osmi putnik" ili "Prometej" ili je čuo za fiktivnu Akram psihijatrijsku bolnicu u "Betmenu" za to može da zahvali Hauardu F. Lavkraftu, američkom piscu horora koji je već jedan vek inspiracija mnogima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2013.

12:54

Default images

Autor "Zova Ktulua", "Snova u veštičijoj kući" i "Planine ludila" ima duboke korene u popularnoj kulturi a neka dela inspirisana njime čak su i poznatija od dela ovog pisca iz Providensa.

Fanovi Lavkrafta sada su želeli da se oduže ovom velikanu horora i ovog meseca organizovali su, kako kažu, najveću proslavu njegovog dela i uticaja. Konvencija je nazvana "Nekronomikon" po njegovoj knjizi priča strave i užasa. Konvencija će biti održana od 22. do 25. avgusta u Providensu na Rod ajlendu gde je pisac živeo i umro siromašan i nepoznat 1937. kada je imao 46 godina.

Hauard Filips Lavkraft rođen je 1890. Njegovi roditelji su preminuli u ludnici, otac kada je Lavkraft imao osam godina. Prema rečima biografa S.T. Jošija, Lakrafst je završio svega tri godine srednje škole koju je napustio zbog nervog sloma.

Osim kratkog i nesrećnog braka zbog koga je od 1924. do 1926. živeo u Njujorku, Lavkraft je ceo život proveo u blizini Braun univerziteta u Prodivensu. Svoja najznačajnija dela napisao je po povratku u Providens, mnoga za magazin "Weird Tales" (čudne priče). Jedva je sastavljao kraj sa krajem ali je imao ogromnu mrežu pristalica i poštovalaca među piscima, koju je održavao pismima. Napisao je oko 80.000 pisama tokom života.

Lavkraft je više puta ponovio da ne bi mogao da živi nigde drugde nego u Providensu što su njegovi obožavaoci iskoristili da decenijama posle njegove smrti stave na nadgrobi spromenik epitaf "I am Providence" (Ja sam Providens/Ja sam proviđenje).

Bio je fan Edgara Alana Poa, majstora psihološkog horora, ali sam Lavkraft se bavio drugačijim temama.

Kombionovao je horor sa naučnom fantastikom i razvijo je "kosmicizam", ideju da je čovek nebitan u univerzumu, da postoje sile koje prkose ljudskom razumevanju kosmosa i da te sile predstavljaju bogovi ili stvorenja mnogo moćnija od nas, ali i indiferentna prema nama. Za njih, mi smo poput mrava ili zrnca prašine. Kada im stanemo na put bivamo uništeni.

"Mnoga od tih stvorenja prkose našem shvatanju zakona prirode. Za njega, najgora stvar koja je mogla da se desi bilo je prkošenje našem razumevanju zakona fizike", rekao je Jžoši AP-u.

Većina Lavkraftovih priča smeštena je u Providens, naročito okrug Koledž Hil. "Kada prošestate ulicama Providensa, vidite njegov Providens", rekao je fan Antoni Tet koji je pomogao u organizaciji konferencije.

Pa ipak, mnogi stanovnici Providensa ne znaju za Lavkrafta i njegov značaj u književnosti. Njegovi fanovi sada se nadaju da će to biti promenjeno organizovanjem šetalačkih tura po gradu, otkrivanjem biste i panel diskusijama o njegovom radu, pa čak i optužbama da je bio rasista i protivnik imigranata.

Poslednjih godina, Lavkraft je ipak počeo da stiče popularnost. U Arizoni i Vermontu organizuju se festivali filmova na temu Lavkrafta i ljudi iz celog sveta dolaze da vide njegov grob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: