"Protest je trebalo da se desi ranije"

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je 22. juna uoči protesta "Stop uništavanju kulture" da taj vid pobune nije način da se reše dugogodišnji problemi da je protest trebalo da se desi ranije.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.06.2013.

18:11

Default images

"U suštini sam saglasan sa zahtevima kulturnih radnika koji protestuju, ali smatram da su ti zahtevi u ovom trenutku, kada se država nalazi u ozbiljnoj krizi, nerealni. Mislim da je protest trebalo da se desi mnogo ranije. Urušavanje naše kulture počinje pre više od jedne decenije", rekao je ministar Petković Tanjugu. Organizacionom odboru protesta pridružio se i Srpski PEN centar koji traži poništenje rezultata konkursa Ministarstva kulture Srbije i smenu nadležnih komisija, da se rebalansom državnog budžeta izdvoji za kulturu najmanje jedan procenat, ali i da se na rukovodeća mesta u institucijama kulture biraju stručni i profesionalno potvrđeni ljudi, a ne partijski kadrovi

Iznet je i zahtev da država posveti više pažnje savremenom stvaralaštvu i da nacionalna kulturna politika bude u skladu sa proklamovanim evropskim putem Srbije i evropskim standardima.

Povodom Konkursa za savremeno stvaralaštvo, čiji su rezultati izazvali burne reakcije u javnosti i pritužbe na račun članova komisija, ministar je rekao da su sve komisije "nezavisne, sastavljene od stručnih ljudi koji su iz različitih političkih opcija".

"Rukovodili smo se stručnošću i mi smo zadovoljni njihovim radom", kazao je Petković, dodavši da će pomoći manifestacije koje imaju dugu tradiciju i to zaslužuju.

Ministar je skrenuo pažnju i da Grad Beograd poslednjih godina ne daje gotovo ništa za programe ustanova kulture. "Adresa ustanova koje su u nadležnosti Skupštine grada nije na Trgu Republike nego kod Skupštine grada. Mi ne delimo ustanove kulture na gradske i republičke tako da smo čak pomogli i neke gradske ustanove. Za nas su to sve kulturni radnici", ocenio je Petković i pozvao nezadovoljne umetnike da dođu u Ministarstvo kulture, jer je "to mesto za razgovor".

Pod sloganom "Stop uništavanju kulture" od 18h se na Trgu Republike održava protest kulturnih radnika zbog, kako je navedeno, neodrživog stanja u kulturi, odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva i kompletne situacije u društvu.

Umetnici traže hitno definisanje kulturne politike i strategije razvoja kulture, reformu i donošenje zakona u skladu sa potrebama različitih aktera u kulturi i umetnosti, iznalaženje načina za adekvatnije finansiranje kulture i umetnosti, uvažavanje struke i stručnosti, depolitizaciju i departizaciju kulture i povratak umetničkog i obrazovnog programa na Javni servis Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: