Oproštaj od prof. Nikole Majdaka

Komemorativni skup povodom smrti prof. Nikole Majdaka, svestranog filmskog autora i snimatelja, biće održan u petak 10. maja u podne u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Sreda, 08.05.2013.

09:55

Default images

Na Majdakovo stvaralaštvo osvrnuće se njegovi prijatelji. Kremacija će biti 11. maja na Novom groblju u 14.15 sati. Majdak je preminuo 5. maja u Beogradu u 86. godini.

Dugogodišnji profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a po vokaciji filmski snimatelj, Majdak je bio i reditelj, scenarista, majstor efekata, pisac i novinar, neumorni animator i organizator filmskih manifestacija, među kojima je i Evropski festival animiranog filma “Balkanima”, čiji je bio osnivač i umetnički direktor.

Majdakova karijera trajala je gotovo sedam decenija, a ovenčana je nagradama na međunarodnim filmskim festivalima koje je dobio za čak pedesetak naslova koje je snimio, montrao ili režirao.

Među njegovim najnagrađivanijim filmovima je “Izvor života” iz 1969. godine, nastao u saradnji s Borom Šajtincem. Majdakov film “Vreme vampira” (1971) takođe je osvojio mnoge nagrade i bio prikazan na niz festivala u kategoriji horor filma, a kratki film “Nokturno” bio je u konkurenciji za Zlatnu palmu u Kanu 1991.

Majdak je dobitnik niza značajnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima je i Zlatna plaketa Jugoslovenske kinoteke.

Posebno će ostati zapamćen i kao neumorni direktor festivala “Balkanima” koje je poslednjih nekoliko godina otvarao uz kritičke osvrte na račun nadležnih zbog nedostatka finansijske podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: