Uskoro otvaranje Istorijskog muzeja

Otvaranje izložbe u obnovljenom Istorijskom muzeju Srbije 12. aprila označiće kraj prve faze rekonstrukcije u zdanju na Trgu Nikole Pašića, podignutom 1936. godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.04.2013.

14:26

Default images

Muzej će otvoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ovoj ustanovi dodelio Sretenjski orden trećeg stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulturnih delatnosti, a povodom 50 godina postojanja i uspešnog rada.

Nova postavka naslovljena je "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije".

Zgradu u kojoj je sada Muzej projektovala su braća Krstić, a u njoj je najpre bila Agrarna banka. Za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu tu je bio Gestapo, posle rata - Centralni komitet, zatim deo Muzeja istorije Jugoslavije, ali i prostorije Ministarstva kulture, razni instituti.

Taj prostor je 2005. dodeljen Istorijskom muzeju Srbije. Mada su u galeriji u prizemlju održavane mnoge izložbe, veliki deo prostora bio je zapušten, pa je doneta odluka o rekonstrukciji, a radovi su počeli u novembru 2012. godine.

Reč je o prostoru od 1.200 kvadratnih metara. Uz građevinske radove, sređeni su rasveta i signalizacija, termo-tehničke i električne instalacije, montirana je savremena oprema, postavljen parket, reparirani mermerni zidovi...

Paralelno sa prvom fazom, počeli su radovi na drugoj fazi rekonstrukcije prostora Muzeja (još oko 2.500 kvadrata), koji će biti privedeni kraju sledeće godine, najavilo je u svojim planovima Ministarstvo kulture.
U planu je i da tu bude organizovano obeležavanje 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

Direktor te ustanove Miroslav Živković najavio je u ranijem intervjuu Tanjugu da su za kraj ove godine u planu još dve međunarodne izložbe.

Istoričar i savetnik u Istorijskom muzeju Srbije Nebojša Damnjanović podsetio je u izjavi Tanjugu da je to dugo vremena bio ''beskućni muzej'', smešten na sedmom spratu zgrade Vlade. On je objasnio da je jubilej zapravo 50 godina od obnavljanja ideje Istorijskog muzeja Srbije.

''Naš muzej koreni iz starog Narodnog muzeja 19. veka, koji je bio zamišljen kao muzej srpske zemlje i kao istorijski muzej kada se shvatilo da je za identitet naroda bitno da se sakupljaju i čuvaju njegove starine'', ispričao je on.

Uredbu o osnivanju Istorijskog muzeja Srbije donelo je Izvršno veće Narodne skupštine Srbije 1963. godine. Mada bez svog prostora, Muzej "nije spavao", istakao je Damnjanović.

"Osim Konaka kneza Miloša, iznajmljivali smo mnoge prostore - od Beogradskog sajma, Paviljona 'Cvijeta Zuzorić' do Galerije SANU. Prva velika postavka bila je u Topoli, posvećena Prvom srpskom ustanku krajem 1960-tih'', podsetio je on.

Ovaj Muzej je sedamdesetih bio autor stalne postavke u muzeju u Leskovcu, priređivao je izložbe ''Dva veka Vuka - 200 godina od rođenja Vuka Karadžića'', ''Šest vekova kosovskog boja'' u Galeriji SANU i druge.
Početak novog veka obeležila je velika izložba ''Službeno odelo u Srbiji u 19. i 20. veku'', koja je imala više od 100.000 posetilaca.

Istorijski muzej Srbije čuva nekoliko desetina hiljada vrednih predmeta - zastave, pečate, oružje, tehničku zbirku, karte, predmete koji su pripadali istaknutim ličnostima, predmete iz oblasti arheologije, likovne i primenjene umetnosti, objave i proglase, privredno-tehničke materijale, fotografije, razglednice i drugu arhivsku građu.

U depoima se nalazi i pečat prsten kneza Strojimira iz 9. veka kada je osnivana srpska država. Tu su srpske insignije koje su deo Zbirke realija, kruna kralja Petra Prvog Karađorđevića izrađena od bronzanog Karađorđevog topa, čuvaju se i odeće kneza Mihajla, pištolj iz kog je pogođen, zastave koje su žene vezle oslobodilačkoj srpskoj vojsci, povelja ruskog cara Petra Prvog manastiru Rakovici...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: