Jovan Dučić - 70 godina od smrti

Na današnji dan, 7. aprila, pre tačno 70 godina preminuo je u 71. godini u Indijani poznati srpski pesnik, pisac i diplomata Jovan Dučić.

Izvor: B92

Nedelja, 07.04.2013.

12:11

Default images

Smatra se da je Dučić rođen 15. jula 1872. godine u Trebinju. Pesnikov otac Andrija bio je trgovac i poginuo je u ustanku 1875. godine, a majka Jovanka, pored Jovana Dučića i ćerke Milene, imala je dvoje dece iz prvog braka.

Osnovnu školu Dučić je završio u Trebinju, kada se porodica preselila u Mostar Dučić upisuje trgovačku školu kod svog polubrata, jer tamo nije bilo gimnazije.

Školovanje nastavlja u Sarajevu 1890. i 1891. godine u učiteljskoj školi, a zatim u Somboru, gde maturira 1893. godine.

Jedno vreme je bio učitelj u Bijeljini, odakle su ga proterale vlasti zbog patriotskih pesama, pa je bio prinuđen da radi u manastirskoj školi u Žitomisliću.

Diplomatsku karijeru Dučić započinje 1907. godine u Ministarstvu inostranih dela Srbije. Radio je u Carigradu, Sofiji, Rimu i Madridu. U Kairu je bio od 1926. do 1927.godine, a potom je privremeno penzionisan.

Godine 1937. postavljen je za prvog jugoslovenskog diplomatu u rangu ambasadora u Bukureštu.

Dučić je u svom poetskom razvoju imao više faza. Počeo je sa prvom objavljenom pesmom "Samohrana majka" (1886). Od 1896. godine redovno izdaje u mostarskoj "Zori". Od 1901. njegove pesme izlaze u "Srpskom književnom glasniku".

On kasnije odlazi na Zapad, gde upisuje Filozofsko-sociološki fakultet. Sedam godina je studirao u Ženevi (1899 do 1906), ali je često boravio u Lozani, Parizu i Minhenu. To je period kad on najintenzivnije uči. Tečno je govorio francuski, nemački i ruski jezik.

Život u tuđini, ma koliko znimljiv bio, pobuđivao je u njemu bolnu nostalgiju za zavičajem. Kao i njegov prijatelj Aleksa Šantić, Dučić je u početku svog pesničkog stvaranja bio pod uticajem Vojislava Ilića, ali kasnije se u inostranstvu tog uticaja sasvim oslobodio i izgradio svoju individualnu liriku prema uzorima francuskih parnasovaca, dekadenata i naročito simbolista.

U doba opšteg kulta mode sa Zapada, njegova je poezija odista značila novinu i osveženje, i u motivima i u izražaju.

On otkriva sasvim nove motive u našoj poeziji, dotle neslućene, retka osećanja, bizarna, prefinjena. Čak i lična raspoloženja, svoju erotiku, neće reći jednostavno, niti će dozvoliti da izgleda obična.

On je objavio više od 10 knjiga poezije, a izdavačko preduzeće "Narodna prosveta" je izdalo Dučićeva sabrana dela u pet tomova (1929. do 1930) - "Pesme sunca" (1929), "Pesme ljubavi i smrti" (1929), "Carski soneti" (1930), "Plave legende" (1930), "Gradovi i himere" (1930).

"Blago cara Radovana: knjiga o sudbini", objavljena je je 1932. godine.

Jovan Dučić je umro u Sjedinjenim Američkim Državama 7. aprila 1943. godine.

Izložba posvećena sedamdesetogodišnjici smrti slavnog pesnika "Retka izdanja Dučićevih knjiga povodom 70 godina od pesnikove smrti" biće otvorena 8. aprila u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda.

Na izložbi će biti predstavljena prva i retka izdanja Dučićevih dela i sabrana dela koja se teško igde mogu videti, pogotovo na jednom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: