Film o radiju „Kosma“ na Kosovu

Dokumentarni film „Kosma“ Sonje Blagojević o radijskoj mreži koja je već 10 godina jedina veza između izolovanih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, imaće premijeru sutra, 29. marta u 20h u velikoj sali Sava centra.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

18:42

Default images

Ovaj dokumentarni film je, kako se navodi, priča o životu na Kosovu izvan okvira vesti i politike.

“Zvuk radio-emisija putuje preko opustelih predela i napuštenih kuća probijajući barijere nepremostive za njihove slušaoce. Život pretvoren u zvuke FM frekvencija, sagledan ušima radija kroz glasove onih koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima”, kaže se u saopštenju.

Rediteljka navodi da je prvi put saznala za ovu radijsku mrežu u toku snimanja svog prethodnog filma o humanitarnim akcijama klovna Džoa Mame iz San Franciska.

“Našla sam se na Kosovu i jedne noći prespavala na podu i stolovima KIM radija, u seocetu na centralnom Kosovu. Bilo mi je zanimljivo da vidim kako ova radio-stanica funkcioniše kao svojevrsni omladinski centar, jedino mesto gde su mladi mogli da se druže, koriste računare, uče i budu informisani. Tada još uvek nisam mogla  da  pretpostavim  da  će  upravo  ta  radio  stanica  postati  jedan od  'glavnih junaka' u mom novom dokumentarcu”.

Producenti filma su Svetlana i Zoran Popovic iz Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: