Ko je zaista Dejvid Bouvi?

Osim povratka na vrh top lista, rok legenda Dejvid Bouvi ima još jedan razlog za slavlje. Izložba „Dejvid Bouvi je...“, koja zadire u njegovu karijeru i intimu, ruši sve rekorde u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2013.

18:16

Default images

Velika retrospektiva slika čuvenog španskog umetnika Dijega Velaskeza u Nacionalnoj galeriji u Londonu obeležila je 2006. godinu, jer je u pretprodaji kupljeno čak jedanaest hiljada. Bio je to rekord koji je pet godina kasnije oborio Leonardo da Vinči, čija je izložba prva u novijoj istoriji Velike Britanije za koju su karte puštene u pretprodaju u potpunosti bile rasprodate.

Oboriti te rekorde za Dejvida Bouvija nije predstavljalo nikakav izazov. Za izložbu „Dejvid Bouvi je...“ u muzeju „Viktorija i Albert“ u pretprodaji je planulo više od četrdeset dve hiljade ulaznica!

Kada uđete u muzej odmah će vas dočekati četvorominutni video snimak sedamnestogodišnjeg Bouvija koji luta ulicama londonskog Sohoa. Zapis je napravljen Super 8 kamerom, sniman rukama amatera, ali Bouvijevo ponašanje zadivljuje – već tada je hodao i smejao se kao kakvo rokenrol božanstvo, uz najviše ocene piše Dejli Telegraf o izložbi.

Postavka koju su priredili kustoskinja Viktorija Broaks i kustos Džefri Marš obuhvata više od tri stotine predmeta koji su se prvi put našli na jednom mestu. Tako posetioci mogu da vide originalne rukopise njegovih pesama, kostime koji su obeležili popularnu kulturu, fotografije, filmove, Bouvijeve genijalne video spotove, instrumente... Izložba „Dejvid Bouvi je...“ biće otvorena od 23. marta sve do 11. avgusta, a direktor muzeja „Viktorija i Albert“ Martin Rot tvrdi da je za „pravu ikonu roka“ ovoliko interesovanje sasvim očekivano.

Kako prenosi Gardijan, osim originalne postavke veliku pažnju nesumnjivo će privući i prateći program, ali i suveniri koji se pripremaju mesecima unazad.

Šezdesetšestogodišnji muzičar još uvek nije zvanično potvrdio svoj dolazak na otvaranje izlože, ali iz uprave muzeja ne mare, tvrdeći da je on svojim aktuelnim muzičkim povratkom učinio više nego dovoljno za promociju izložbe.

Bouvi je tačno na svoj 66. rođendan, u januaru ove godine, objavio novu pesmu „Where Are We Now“, prvu nakon deset godina pauze. Nedavno je objavljen i drugi singl, pesma „The Stars (Are Out Tonight), a novi album „The Next Day“ debitovao je na prvom mestu britanske liste najprodavanijih albuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: