"Vorner" tuži Tolkinovu fondaciju

Kompanija "Vorner Braders" će podneti protivtužbu u sporu sa Tolkinovom fondacijom koja želi da zaustavi pojavljivanje likova hobita na kockarskim slot mašinama.

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Petak, 15.03.2013.

21:19

Default images

Ovaj potez filmske kompanije je protivofanziva i odgovor na pokušaj da se Vorneru zabrani korišćenje likova iz filmova o hobitima za kockanje na internetu i na kockarskim mašinama u kazinima. Prema navodima filmske kompanije oni su potezom Tolkinove fondacije oštećeni za milione dolara.

Tolkinova fondacija je zajedno sa izdavačem HarperKolins prošlog novembra podigla tužbu vrednu 80 miliona dolara protiv Vornera tvrdeći da je prekršen ugovor iz 1969. godine i pogažena autorska prava koja definišu korišćenje likova iz Tolkinovog romana "Gospodar prstenova" u komercijalne svrhe.

Ovu tužbu su podnosioci zapravo okarakterisali kao preventivnu, jer ne žele da se ista situacija desi i sa "Hobitom".

Sada je kompanija Vorner uzvratila kontratužbom, tvrdeći da su oni nosioci prava koja se tiču iskorišćavanja likova iz njihovih filmova, što se tumači pokušajem da se zadrži kompletna kontrola nad junacima iz "Gospodara prstenova" i "Hobita", nakon što je Vorner prošle godine pokušao da jednom pabu u Sautemptonu zabrani da se nazove imenom "Hobit".

Ovaj slučaj je poprilično razljutio javnost, pa su u odbranu paba ustali njegovi stalni gosti i poznate javne ličnosti, a sada studio tvrdi da je glavni krivac za ceo slučaj Tolkinova ćerka Prisila zbog koje licenca za korišćenje likova iz filmova u kockarnicama nije obnovljena.

Zbog izgubljenog prihoda i gubitka licence u Vorneru naglašavaju da su bili primorani na ovaj potez i da se šteta ne meri samo izgubljenim prihodom od iskorišćavanja likova u komercijalne svrhe, već i smanjenim interesovanjem za filmove snimljene po Tolkinovim romanima.

Advokati Tolkinove fondacije su ovaj Vornerov potez okarakterisali kao klasično siledžijsko ponašanje koje je totalno bez osnova i da srećom zakon štiti ljude kao što je Tolkin i da je to samo pokušaj da se Vorner ponaša izvan granica ugovora koji je potpisao.

Tolkin je napisao "Hobita" i "Gospodara prstenova" dok je radio kao predavač na Univerzitetu u Oksfordu. Knjige su se razvile iz priča koje je pisao da bi ih čitao svojoj deci, a reditelj Piter Džekson ih je uspešno preneo na veliki ekran.

Prvi deo filmske trilogije o "Hobitu" u bioskope je ušao u decembru prošle godine, a do kraja 2014. godine pred gledaocima će se pojaviti i druga dva dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: