Žiri Sandensa nagradio „Krugove“

Film „Krugovi“ Srdana Golubovića nagrađen je 26. januara specijalnom nagradom žirija na prestižnom američkom festivalu Sandens koji se do 27. januara održava Park Sitiju, u američkoj državi Juta.

Izvor: Izvor: B92

Nedelja, 27.01.2013.

09:28

Default images

„Posebno bih želeo da se zahvalim svojoj ekipi. Podržavali ste me tokom svih ovih godina. Nije bilo lako sa mnom, ali hvala vam“, rekao je Golubović posle dobijane nagrade u kategoriji svetskih drama, u kojoj se našlo još jedanaest filmova.

Premijerno prikazan 18. januara na festivalu, film „Krugovi“ prvi je film sa ovih prostora koji se našao u nekom od zvaničnih takmičarskih programa festivala. Priča o herojskom činu Srđana Aleksića, od kojeg je prošlo tačno dvadeset godina, evropsku premijeru imaće na čuvenom Berlinalu, dok će domaća publika moći premijerno da je pogleda 23. februara u Sava centru.

Glavnu festivalsku nagradu, za najbolju američku dramu osvojilo je ostvarenje „Fruitvale“ Rajana Kuglera, a osim žirija, film je nagradila i publika. Iako je na festival došla bez velikih najava, Kuglerova drama je na prečac osvojila kako žiri tako i publiku.

Radnja filma smeštena je u kalifornijskom Ouklendu gde je na stanici „Fruitvale“ policajac ubio 22-godišnjeg mladića, pucajući mu u leđa. Kako su brojni svedoci ubistvo snimili mobilnim telefonima, priča je odjeknula širom SAD i tako pokrenula talas pobuna protiv prekomerne upotrebe oružja od strane policije. Ukusi žirija i publike poklopili su se i kada su u pitanju dokumentarci, pa su tako žiri i publika najboljim dokumentarcem proglasili film „Blood Brother“ Stiva Huvera. U pitanju je priča o čoveku koji napušta sve i odlazi u Indiju ne bi li započeo novi život. Tamo ostaje da radi u sirotištu u kojem su smeštena deca zaražena HIV-om, pomažući im i postajući deo njihovih života, menjajući tako i sopstveni.

Lej Bel potpisuje najbolji scenario za dramu „In a World“ dok su najbolji reditelji Zekari Ajncerling, autor dokumentarca „Cutie and the Boxer“ i Džil Solovej, autorka drame „Afternoon Delight“.

Celokupan spisak nagrađenih možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: