Preminuo glumac Mlađa Veselinović

Danas je u Beogradu preminuo glumac i prevodilac Mlađa Veselinović, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja 1947. godine, saopšteno je iz tog teatra.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2012.

14:15

Default images

Rođen je u u Kragujevcu 21. aprila 1915. godine. Diplomirao je na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu a studirao je i na Kembridžu.

Kao dramski umetnik, prevodilac i povremeni asistent reditelja, Mlađa Veselinović je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu obeležio jednu epohu. Na sceni JDP-a debitovao je u prvoj predstavi teatra "Kralj Betajnove" 1948. godine. Sarađivao je sa najvećim rediteljskim imenima i ostvario oko sto uloga samo na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (Dundo Maroje, 1949. i 1976, Jegor Buličov, 1951, Otkriće 1961, Otelo, 1977, Punjene tikvice, 1996). Poslednju ulogu u JDP-u zabeležio je u predstavi "Koštana" 2000. godine.

Bio je oženjen glumicom Brankom Veselinović, sa kojom je nastupao u zemlji i inostranstvu. Najdugovečniji glumački bračni par se decenijama bavio humanitarnim radom. Mlađa Veselinović je dobitnik Ordena grada za humanitarni rad u međunarodnim organizacijama, dobitnik Povelje Jugoslovenske komisije UNESKO-a za izuzetan doprinos radu komisije i unapređenje saradnje sa UNICEF-om, dobitnik Plakete povodom 25 i 30 godina oslobođenja Beograda. Godine 1988. odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa Srebrnim vencem.

Ove godine, realizovana je ideja Branke i Mlađe Veselinović da se ustanovi nagrada koja nosi njihovo ime a dodeljuje je Fondacija JDP kojoj su Branka i Mlađa donirali sredstva u te svrhe. Nagrada se dodeljuje glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u toj kalendarskoj godini igrane na sceni JDP-a. Svečano uručenje nagrade ovogodišnjem laureatu Nebojši Glogovcu, koje je bilo planirano za petak 28. decembar posle predstave "Sumnjivo lice", odlaže se za januar.

Komemoracija povodom smrti Mlađe Veselinovića biće održana u subotu 29. decembra u 13h u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a kremacija će se održati istog dana na Novom groblju u 16h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: