Flores: Truba govori sve jezike

Francisko Paćo Flores, venecuelanski trubač međunarodne reputacije, uoči koncerta, dva dana je posvetio studentima trube Fakulteta muzičke umetnosti.

Izvor: B92

Petak, 02.11.2012.

22:47

Default images

Preko 200.000 dece iz Venecuele, uglavnom iz siromašnih predgrađa, učestvovalo je u projektu, koji je dokazao da klasična muzika nije samo za elitu i promenio im život.

Njihov orkestar već godinama oduševljava ljubitelje ozbiljne muzike. Umesto na ulici i u siromaštvu, prošli su kroz sistem koji im je dao mogućnost da kroz klasičnu muziku povećaju samopouzdanje.

Školu "El Sistemo" prošao je i Francisko Paćo Flores.

Nastupao je od njujoškog Karnegi hola do Tokijske opere. U Beogradu je dva dana posvetio studentima trube. Došao je da im prenese osnovno što je naučio u "El Sistemu".

“U El sistemu od malih nogu, dok još ne poznaju sasvim dobro tehniku sviranja, deca mogu da sviraju velike kompozitore: Mocarta, Betovena , Starvinskog. Pritom u Veneculi ima jako mnogo narodnosti, različlite su kulture, drugačije boje kože, različite veroispovesti. A svi jedni od drugih uče, postajemo kao porodica. Dok sam bio u El sistemu, više sam viđao svoje drugove iz filharmonijskog orkestra nego sopstvenu porodicu”, rekao je on.

Francisko slabo govori engleski, nijedan od studenata ne govori španski, a savršeno su se razumeli.

Organizator masterklasa je asocijacija Music Art Project u saradnji sa ambasadama Venecuele i Španije i Fakultetom Muzičke Umetnosti.

Francisko je večeras nastupio u pratnji pijaniste Hozea Galjega Himenesa, a gost trubač bio je Mladen Đorđević. Svirana su dela Šarlijea, Sarasatea, Belšteta, Gedikea, Sančesa, S. Baesa, Šostakoviča, A. Baesa, Turina.

Fransisko Flores je dobitnik prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima Moris Andre, Filip Džouns i Ćita di Porcija. Stekao je slavu nastupajući kao solista sa orkestrima kao što su Kijevska filharmonija, Kamerata Sankt Peterburga, Orkestarski ansambl Pariza, NHK orkestar iz Japana, kao i Simfonijski orkestar Simon Bolivar iz Venecuele.

Na resitalima je nastupao u prestižnim dvoranama kao što su Karnegi Hol u Njujorku, Sala Plejel u Parizu i Tokio Opera Siti. Sa Bras kvintetom Simon Bolivar, čiji je osnivač, puno puta je gostovao u zemljama Evrope, Južne Amerike, u SAD i Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: