Mo Janu Nobel za književnost

Slavni kineski pisac Mo Jan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je 11. oktobra Švedska akademija nauka.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

12:48

Default images

Kneski pisac, čiji književni pseudonim “Mo Jan” na kineskom znači “Ne govori!”, rođen je 17. februara 1955. godine, u seoskoj porodici u Šandongu. Jedan je od najpoznatijih, ali i najzabranjivanijih autora u Kini, poznat i po tome što njegova dela vladaju piratskim književnim tržištem, a često ga nazivaju kineskim Kafkom.

U književnom svetu važi za odličnog autora kada su u pitanju kratke priče, ali i romani od kojih je prvi objavio 1981. godine (engleski naziv: Falling Rain on a Spring Night). Među njegovim najpoznatijim delima su romani “Crveni Sorgo”, “Balade o belom luku” i “Republika vina”, kao i zbirka kratkih priča “Šifu, tebi je samo do šale".

Janov najnoviji roman “Life and Death Are Wearing Me Out” objavljen je 2008. godine. Reč je o epopeji istorijskih razmera koja se bavi razvojem Kine u drugoj polovini XX veka. Radnja je pričana iz ugla skromnog zemljoposednika koji se, nakon što ga ubiju, reinkarnira u različite životinje na farmama u seoskim predelima Kine.
Sa proglašenja dobitnika nagrade (Beta/AP)
Nobelova nagrada vredna 1,5 miliona dolara biće mu uručena na svečanosti u decembru.

Spisak nominovanih za ovo prestižno priznanje ostaje tajna i objavljuje se tek nakon pola veka. Najviše šansi uoči proglašenja kladionice su davale japanskom piscu Harukiju Murakamiju, autoru „Norveške šume“ i „IQ84“. U trci je bio i Holanđanin Ces Notebom, kao i pesnici Adonis (Sirija) i Ko Un (Južna Koreja). Među potencijalnim dobitnicima sa pristojnim šansama bili su i Ijan Mejkuan, Bob Dilan, Filip Rot i Kormak Makarti.

Do sada je 108 književnika nagrađeno Nobelovim priznanjem, među kojima je 12 žena, a prva nagrada dodeljena je 1901. godine. Samo dve osobe odbile su da prime ovu nagradu, pisci Boris Pasternak i Žan Pol Sartr.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade je švedski pisac Tomas Transtremer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: