Filharmonija u ciklusu “Bizarte“

Beogradska filharmonija izvešće 28. septembra u Kolarčevoj zadužbini prvi koncert iz novog ciklusa "Bizarte", kojim će tokom ove sezone predstaviti klasičnu muziku iz potpuno drugačijeg ugla.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

18:12

Default images

Solista na prvom koncertu, iz ciklusa koji će predstaviti neverovatne instrumente i umetnike, koji se graniče sa naučnom fantastikom, biće flautista Matijas Cigler.

Svestrani, inventivni flautista Cigler u matičnom Ciriškom kamernom orkestru solo flautista, po svetu se proslavio izvođenjem na neobičnim flautama različitih veličina.

Na koncertnim nastupima, performansima, ovaj nesvakidašnji flautista koristi od najmanje do najveće i retko viđene kontrabas flaute. Takođe koristi i ozvučenje, koje mu omogućava da pojača mikrozvučne strukture flaute do nivoa na kome ih ljudsko uvo može čuti, istaknuto je u najavi Filharmonije.

Inspirisani novom dimenzijom zvukova ovih instrumenata, mnogi kompozitori pisali su za Ciglera koncerte za flautu. Među njima je i Koncert za gudački orkestar, bas i kontrabas flautu, tadžikistanskog kompozitora Benjamina Jusupova ega napisan 1994. godine, a koje će Cigler sutra uveče premijerno izvesti u Beogradu.

Beogradsku filharmoniju na ovom koncertu predvodiće dirigent mlađe generacije Aleksandar Marković, poreklom iz Beograda, koji se školovao u Beču kao stipendista fondacije Herbert fon Karajan.

Marković je muzički direktor i glavni dirigent Filharmonije iz Brna a u svojoj biografiji zabeležio je nastupe sa Bečkim simfoničarima, Drezdenskom filharmonijom, Praškim simfoničarima, Bečkim kamernim orkestrom, orkestrom „Mozarteum" iz Salcburga i drugima.

Pored Koncerta za različite flaute i gudački orkestar Jusupova na programu je uvertira za operu "Knez Igor" Aleksandra Borodina Druga simfonija Aleksandra Skrjabina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: