Mikser: Od 28.maja do 2. juna 2013.

Nezavisna kulturna organizacija Mikser najavljuje datume jubilarnog 5. izdanja festivala. Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti održaće se od 28. maja do 2. juna 2013. godine u Savamali, na proširenom potezu uz reku, od Bristol hotela do Beton hale, na preko 15 hektara gradske površine.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

10:35

Default images

U fokusu narednog festivala biće revitalizacija gradskog pojasa uz reku i masovni silazak Beogradjana na obalu Savamale. Kroz niz mutidisciplinarnih projekata u okviru festivala - radionica, instalacija i performansa koji će se organizovati u saradnji sa velikim brojem stručnjaka i umetnika iz zemlje, regiona i sveta - organizacija Mikser će nastaviti proces urbane transformacije ove četvrti, doprineti revitalizaciji obale, posebno Karadjordjeve ulice, i pokrenuti inicijativu za primenu savremenih principa održivog razvoja i planiranja na primeru Savamale, čijim stanovnicima je neophodno hitno unapređenje životnih uslova.

Posebnu atrakciju festivala 2013. godine predstavljaće i novi permanentni javni gradski sadržaj , konceptualna ustanova kulture - Mikser Haus (Mikser House) - koji će tokom čitave godine na 1000 kvadratnih metara sublimirati sve programe koje promoviše i sam festival, od sadržaja visoke kulture, preko edukacije iz oblasti savremenih kreativnih disciplina, do marketa širokog spektra inovativnih dizajniranih proizvoda koji obuhvata nameštaj, modu, izdavaštvo, gastronomiju, itd.

Ovogodišnji Mikser je tokom devet festivalskih dana u beogradsku četvrt Savamala privukao preko sto hiljada posetilaca, predstavio je dve i po hiljade učesnika u programu, uspostavio saradnju sa preko 20 internacionalnih institucija kulture i izazvao veliki medijski odjek u zemlji i regionu. Jedan od rezultata međunarodnog proboja festivala jeste i tekuća internacionalna turneja Mikser-ovih izložbi u Zagrebu, Sofiji, Skoplju, Parizu, Rovinju, a slede Budimpešta, Ljubljana, Sarajevo i Brisel.

U saradnji sa društveno-odgovornim kompanija i oštinom Savski venac, tokom Mikser festivala 2012. u Savamali su potpuno uredjena dva parka, obnovljeno deset oronulih portala, sanirano nekoliko fasada, postavljeno 5 javnih instalacija za odmor i igru, a u toku je priprema izrade i dva velika murala. Za sam festival otvoreno je šest novih lokala, galerija, klubova, prodavnica. U revitalizaciju četvrti se veoma ambiciozno uključio i Gete institut, kao i drugi kulturni centri poput Švedske Ambasade, Autrijskog kulturnog foruma i Francuskog instituta u Srbiji, u želji da Beograd napokon dobije svoju umetničku četvrt koja će, osim kulturne misije, biti i turistička razvojna šansa Beograda.

Mikser organizacija će u novembru 2012. godine lansirati prvi ciklus javnih konkursa za učešće na Mikser festivalu 2013. godine koji možete pratiti na www.mikser.rs i na FB stranici http://www.facebook.com/mikser.belgrade

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: