BG džez festival u znaku trube

Beogradski džez festival biće održan od 25. do 28. oktobra, a ove godine ta manifestacija će biti posvećena duvačkom instrumentu trubi i balkanskom džezu, najavili su organizatori.

Izvor: Beta

Utorak, 25.09.2012.

17:55

Default images

Festival će u četvrtak, 25. oktobra, u Sava centru otvoriti koncert domaćeg sastava Darkwood Dub i Bisere Veletanlić, kao i američke džez postave Majlsa Dejvisa - Miles Smiles, rečeno je na konferenciji za novinare.

Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić rekao je da je u prvom planu ovogodišnjeg festivala truba, u znak podsećanja na 21. godišnjicu smrti Majlsa Dejvisa, koji je umro 28. septembra 1991. godine.

On je rekao da je Majls Dejvis tri puta bio gost Beogradskog džez festivala i da je gostovanje njegovog benda verovatno poslednja prilika da se u njihovom izvođenju uživo čuju Dejvisove kompozicije.

"Ove godine veoma je primetna kriza na koncertnom tržištu u Evropi, mnogi izvođači nisu mogli da sastave koncertne turneje, već su bili prinuđeni da ih skraćuju, a mi smo uspeli da dovedemo muzičare koje smo nameravali i da ostvarimo umetnički cilj", rekao je Ambrozić.

Umetnički direktor festivala Vojislav Pantić rekao je da će na festivalu biti predstavljeni balkanski džez muzičari i to Jovan Maljoković koji je još osamdesetih godina prošlog veka kombinovao balkansku etno i džez muziku, Kvartet Nenada Vasilića, i kao najmlađi bend Srđana Ivanovića nastao 2000. godine.

On je dodao da je bend Miles Smiles ovog leta već učestvovao na velikim džez festivalima u Roterdamu i San Sebastijanu, tako da se njihovim gostovanjem Beogradski džez festival svrstava u rang velikih evropskih događaja.

Muzičar Jovan Maljoković rekao je da će njegov bend koncert posvetiti nedavno preminulom bubnjaru Lali Kovačevu koji je učestvovao u osmišljavanju etno džeza i osvajanju publike i najvećih zvezda džeza.

Drugi deo koncerta biće posvećen mešavini džeza, fanka i soula, rekao je Maljoković, koji će sa svojim Balkan Salsa Bendom i Anom Sofrenović nastupiti na zatvaranju festivala u Domu omladine u nedelju 28. oktobra.

Direktor Doma omladine Milan Lučić rekao je da je ove godine za organizaciju festivala obezbeđeno 12 miliona dinara, a od ukupnog iznosa oko dve trećine dala je gradska uprava Beograda, dva miliona dinara Ministarstvo kulture i informisanja, a ostalo donatori.

Cena kompleta karata biće ista kao i prošle godine 3.900 dinara, a ovogodišnji Beogradski džez festival organizovan je pod motom Like Jazz, kako bi se privukla mladja publika i upoznala sa kvalitetnim muzičkim pravcem, rekao je Lučić.

Na festivalu će nastupiti i američki Ambrose Akinmusire Quintet, nemačko-francusko-danski bend Das Kapital, američka muzičarka Ursula Rucker, poljski muzičari Miko³aj Trzaska & Rafa³ Mazur , danski sastav Ibrahim Electric i američki Mostly Other do The Killing.

Srpsko-austrijski kvartet Nenada Vasilića i holandsko-švedsko-bugarsko-srpski sastav Blazin' kvartet nastupiće na dan otvaranja festivala 25. oktobra u Domu omladine.

Drugog dana festivala gostuju američki muzičari Dave Douglas i Joe Lovano Lovano Quintet, na besplatnom koncertu nastupiće Backyard Jazz Orchestra, dok je nastup u programu "Ponoćna truba" rezervisan za bendove Lorenza Raaba i Jerrya Gonzaleza.

Pre zvaničnog otvaranja festivala, 23. oktobra u Grand kazinu nastupiće izraelski Ori Dakari trio, a uoči otvaranja 25. oktobra u holu Sava centra besplatno će svirati Evropski saksofon ansambl.
Dave Douglas i Joe Lovano
Kompletan program

23.10.
Grand Casino Beograd
21:00 Ori Dakari Trio (Izrael)

25.10.
Sava centar - SVEČANO OTVARANJE
19:30 Darkwood Dub & Bisera Veletanlić (Srbija)
Cena ulaznice: 800 dinara.
21:30 Miles Smiles: Wallace Roney, Rick Margitza, Larry Coryell, Joey DeFrancesco, Darryl Jones & Omar Hakim (SAD)
Cena ulaznice: 1.500 i 1.200 dinara.
Cena ulaznice za dupli program u Sava Centru: 1.600 dinara.
Hol Sava centra
19:00 i 21:00 European Saxophone Ensemble (Evropa)
Besplatan ulaz
Amerikana – BALKANSKE IMPRESIJE
23:30 Nenad Vasilić Quartet (Srbija / Austrija)
01:00 Blazin' Quartet (Holandija / Švedska / Bugarska / Srbija)
Cena ulaznice: 600 dinara.

26.10.
Velika sala DOB
20:00 Dave Douglas and Joe Lovano Quintet: Sound Prints (SAD)
Cena ulaznice: 1000 dinara.
Hol DOB
21:30 Backyard Jazz Orchestra (Evropa)
Slobodan ulaz!
Amerikana – PONOĆNA TRUBA
23:00 Lorenz Raab Expanded (Austrija / Norveška / Švajcarska / Francuska)
00:30 Jerry Gonzalez y el Comando de la Clave (SAD / Španija / Kuba)
Cena ulaznice: 800 dinara. Na dan koncerta: 1000 dinara.

27.10
Velika sala DOB
20:00 Ambrose Akinmusire Quintet (SAD)
Cena ulaznice: 1000 dinara.
Hol DOB
21:30 MŠ Stanković Jazz Odsek (Srbija)
Besplatan ulaz.
Amerikana – RITAM REČI
23:00 Das Kapital (Nemačka / Francuska / Danska)
00:30 Ursula Rucker (SAD)
Cena ulaznice: 1000 dinara. Na dan koncerta: 1200 dinara.

28.10.
Velika sala DOB
20:00 Jovan Maljoković Balkan Salsa Band feat. Ana Sofrenović (Srbija)
Cena ulaznice: 600 dinara.
Amerikana – SLOBODNO I NAPREDNO
22:00 Miko³aj Trzaska & Rafa³ Mazur (Poljska)
23:00 Mostly Other People do The Killing (SAD)
00:30 Ibrahim Electric (Danska)
Cena ulaznice: 800 dinara.

Cena kompleta ulaznica za glavni program: 3.900 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: