Ruždi: Basilov film je patetičan

Indijski pisac Salman Ruždi, koji je godinama zbog svoje knjige "Satanski stihovi" živeo u izgnanstvu, rekao je za južnoafrički list da je film Sema Basila "Nevinost muslimana" koji je izazvao nasilje širom muslimanskog sveta, samo "smešan jutjub snimak".

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

10:28

Default images

Na pitanje novinara južnoafričkog lista "Mejl end Gardijan" da li je žestoka reakcija na film podsećanje da je na sličan način muslimanska javnost reagovala i na njegovu "knjigu "Satanski stihovi", Ruždi je rekao "da njegov rad dolazi sa nekog drugog mesta, za razliku od tog smešnog video snimka na jutjubu".

"Zapravo nisam ni video ceo snimak, svega isečak od 14 sekundi koji je prouzrokovao žestoko nasilje i moram da vam kažem da je to najpatetičniji i najnekompetentniji film koji sam ikada video. A i to što se dešava na drugoj strani, da američka administracija govori da nasilje i ubistvo američkog ambasadora u Bengaziju nisu direktno povezani sa filmom, nego da je moguće da su to unapred planirani napadi boraca džihada zbog 11. septembra i godišnjice tragedije u Njujorku, pokazuju da tu ima još nečega."

Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" je kada je objavljena 1988. godine izazvala bes muslimana zbog svog sadržaja, još uvek je zabranjena u Indiji, a indisjki pisac je dugo vremena živeo krijući se zbog toga što ga je iranski revolucionarni lider Ajatolah Homeini osudio na smrt.

U intervjuu koji je dao za Bi-bi-si SalmanRuždi je rekao da ne veruje da bi njegova knjiga danas bila uopšte objavljena zbog prisutnog "straha i nervoze" u svetu i da je zbarana njegove knjige u mnogim zemljama i stalnim pretnjama njegovom smrću izazvala gubitak interesovanja za takav sadržaj.

"Teško bi bilo danas objaviti knjigu koja na radikalan način kritikuje islam, izdavači bi morali da budu strašno hrabri, jer jedini način života u slobodnom društvu jeste da imate pravo na slobodnu reč", rekao je Ruždi.

U međuvremenu film prema Ruždijevom romanu "Deca ponoći", koji se odvija u Indiji posle sticanja nezavisnosti, još nije našao distributera, a kanal Bi-bi-si 4 je prekinuo ekranizaciju Ruždijevog dokumentarnog filma " Islam: The Untold Story", zbog pretnji.

Ruždi, se takođe, ponovo našao na meti iranskih islamista koji su povećali nagradu za njegovo ubistvo.

Kako prenosi AFP, iranska Hordad fondacija povećala je nagradu za Ruždijevo smaknuće, tvrdeći da anti-islamski film koji je razgnevio muslimane širom sveta ne bi nikada bio snimljen da je britanski pisac ranije ubijen zbog bogohuljenja.



Iranski mediji citiraju predsednika fondacije Hasana Saneija koji je objavio da je nagrada za Ruždijevu glavu povećana za 500.000 dolara i da sada iznosi 3,3 miliona dolara.

Nakon objavljivanja kontroverznog romana "Satanski Stihovi", u Iranu je 1989. izrečena fatva (smrtna presuda) protiv Ruždija zbog čega je pisac bio primoran da se krije punih 10 godina.

Premda je 1998. iranska vlada objavila da neće ništa učiniti da se fatva ostvari, aktuelni vrhovni vođa, ajatol Ali Hamenei je u januaru 2005. potvrdio da se Ruždi i dalje smatra otpadnikom i da je njegovo ubistvo prema islamu dozvoljeno.

U saopštenju iranske fondacije se ističe da "ukoliko Ruždi ne bude ubijen, film koji vređa proroka Muhameda neće biti poslednji prezrivi pokušaj" te vrste.

"Ovo su dani kada je najprikladnije da se to (Ruždijevo ubistvo) obavi", dodaje se u saopšetnju.

Film "Nevinost muslimana", u režiji Amerikanca izraelskog porekla Sema Basila, koji opisuje život proroka Muhameda na podrugljiv način, povezujući ga sa seksualnim devijacijama,izazvao je bes muslimana, ubistvo američkog ambasadora u Bengaziju i proteste muslimanskih vernika u nekoliko zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: