Paskaljević: Ne sanjam Oskara

Reditelj Goran Paskaljević izjavio je danas da ne sanja Oskara za njegov film "Kad svane dan", ali da "ostaje nada".

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.08.2012.

13:38

Default images

"Veoma sam srećan i zadovoljan. Ne sanjam o Oskaru, mislim da je to šansa srpske kinematografije da preko mog filma dobije malo više pažnje u svetu. Svi pitaju da li ima šanse, uvek ima šanse kada je u trci, pogotovo što imam Sony pictures classics, veliku američku distribuciju, koja je preuzela film. Ostaje nam nada", rekao je Paskaljević agenciji Beta.

Akademija filmske umetnosti i nauke objavila je ranije danas da će Paskaljevićev film "Kad svane dan" biti srpski kandidat za Oskara.

Paskaljević je naveo da uskoro putuje u Toronto, gde će film "Kad svane dan" na tamošnjem festivalu biti prikazan u master selekciji, koju čine najbolji reditelji sveta i biće među 12 filmova, među kojima je i novi film Bernarda Bertolučija.

"U tom sam društvu, i to je velika šansa. Nikad se ne zna, ali podsetiću da 40 godina film srpske produkcije nije bio u konkurenciji od pet filmova za Oskara. Poslednji film koji je ušao među pet za Oskara je bio "Tri" Aleksandra Saše Petrovića, a trebalo bi pomenuti i kratki film "Atorzija" Stefana Arsenijevića, koji je takođe ušao među pet za Oskara", rekao je Paskaljević.

Američka filmska akademija, koja dodeljuje nagradu Oskar, između 70 i 80 filmova bira pet filmova koji će biti nominovani za tu nagradu, i zatim svih 5.000 članova Akademije gleda nominovane filmove i tajnim glasanjem odlučuje koji će film dobiti nagradu, podsetio je Paskaljević.



Paskaljević je najavio da će tužiti reditelja Srđana Dragojevića.

"Ne vidim nikakav spor, osim što je Dragojević krajnje agresivno krenuo da vređa i omalovažava ne samo mene i ovaj film, nego i sve što sam do sada uradio, a ja nisam hteo dozvolim sebi da to preraste u sukob, kao što su neki mediji najavljivali", rekao je Paskaljević.

"Bunim se protiv takve agresije i ono što imam da kažem reći ću na sudu, jer sam prvi put u životu odlučio da nekoga tužim za uvredu i duševni bol", naveo je Paskaljević.

U ovogodišnjoj konkurenciji za srpskog kandidata za Oskara bili su i Dragojevićeva "Parada" i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića. Dragojević je optužio Paskaljevića da je protežirao svoj film unutar AFUN-a, a Paskaljević je odbacio te optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: