Izložba "Portreti forme" u Somboru

Nesvakidašnja postavka izložbe fotografija Gorana Kukića "Portreti forme" biće predstavljena javnosti u okviru tradicionalnog Somborskog leta

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

10:55

Default images

U okviru tradicionalnog Somborskog leta, pod nazivom „Portreti forme“ biće predstavljeni do sada neizloženi radovi umetničkog fotografa Gorana Kukića. Ove dve izložbe postavljene su u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru (Trg Republike 4) od 19. jula.

Pored radova koji privlače pažnju, sama postavka, veličina izloženih radova i organizacija izložbe obezbediće nezaboravan utisak za svakog ko je poseti. Inovativan način izlaganja jedne tradicionalne umetničke forme srećemo po prvi put u galerijama naše zemlje i regiona i definitivno postavlja nove standarde za naše umetnike i približava ih svetskim trendovima.

Umetnik premijerno izlaže dva svoja ciklusa, „Forma“ i „Portreti“, koji se mogu prepoznati i u domišljatom nazivu same izložbe. Veštom igrom rečima, Kukić spretno uvodi posetioca u svoj tok razmišljanja još pre upoznavanja sa delima.
Ciklus “Forma” nastao je kao reakcija na poplavu fotografija aktova , koje su nespretno podsećale na pornografiju, brisajući tragove estetike. Umetnik je sa umotanim aktovima, kroz pokret i način umotavanja, istakao dinamiku bez narušavanja posebnosti svakog pojedinačnog akta.

Postavka kolekcije sa velikim formatima (2.5x1.8m), na postamentima, dodatno ističe same fotografije. Retko srećemo uspešan spoj postavke izložbe i samih dela.

Drugi deo izložbe, “Portreti”, predstavlja portrete savremenika iz Kukićevog predratnog okruženja. Interesantno je da sve ličnosti predstavljene u okviru ovog ciklusa iako i tada afirmisane, sada predstavljaju okosnicu profesionalnih aktivnosti iz svoje oblasti u svojim novim sredinama.
Goran Kukić je rođen 1956. godine u Sarajevu gde je živeo i radio do 1992. godine, kada se seli u Beograd. Član je udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti Bosne i Hercegovine i Srbije i od svoje 28 godine stekao je status slobodnog umetnika. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Izložba „Portreti forme“ biće otvorena za posetioce do 30. jula u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: