Kako komuniciramo preko Fejsbuka?

U poslednjih 20 godina, internet je virtualizovao veliki broj aktivnosti u našem životu. Već odavno ne listamo enciklopedije da bismo dosli do informacije niti rasprostiremo mapu grada da bismo našli neku ulicu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

12:54

Default images

Sve više kupujemo proizvode onlajn, gledamo filmove preko interneta, slušamo muziku, družimo se. Oko interneta je stvorena čitava kultura koja ne poznaje granice. Poslednjih godina razvile su se i društvene mreže koje omogućavaju korisnicima i korisnicama da budu u vezi sa prijateljima širom sveta.

Opšte je poznato da je Fejsbuk najveća društvena mreža na svetu, ali teško je shvatiti razmere te veličine. Statistike su fascinantne – preko 900 miliona korisnika mesečno, preko 500 miliona korisnika dnevno. Samo Kina i Indija imaju više od 900 miliona stanovnika, a 500 miliona iznosi broj stanovnika Evropske Unije. Kako stanovnici Fejsbuka provode vreme na društvenoj mreži? Podaci su takođe fascinantni – postavljaju preko 300 miliona fotografija, objavljuju preko 150 miliona statusa i skoro 75 miliona linkova, a na to sve daju gotovo milijardu komentara dnevno.

Ova količina informacija je stvorila novi problem. Fejsbuk priznaje da nije u stanju da predstavi prosečnom korisniku više od 12% aktivnosti njegovih prijatelja. Zbog toga je nedavno počelo testiranje sistema koji će nam omogućiti da kupimo pažnju svojih prijatelja. Za samo nekoliko dolara, Fejsbuk će se pobrinuti da naši prijatelji vide “važne postove” koje delimo sa drugarima na Fejsu.

Jedan od omiljenih načina komunikacije jeste postavljanje muzičkih spotova, uglavnom sa YouTube-a. Prema podacima izraelske firme BeeFM, naši prijatelji na Fejsbuku u proseku postavljaju više od 30 muzičkih klipova dnevno. Kada se ta informacija ukrsti sa zvaničnom statistikom YouTube-a, prema kojoj korisnik Fejsbuka pogleda prosečno jedan video spot u 5 dana, postaje jasno da 99% muzičkog materijala ostaje nezapaženo.

Servis BeeFM je odlučio da "spase muziku", odnosno video materijal, i to na jednostavan i elegantan način. Iz BeeFM-a objašnjavaju na koji način servis radi – puštaju dobro “istrenirane” pčele da kao prave radilice u med pretvore nagomilan video materijal (pre svega muziku, ali i vesti i raznovrsne video klipove). Na taj način ćete sa jedne strane neprestano biti u toku sa dešavanjima u vašem Fejsbuk-okruženju, ali BeeFM omogućava i od toga. Naime, u nepreglednim prostranstvima interneta, naši prijatelji pronalaze izuzetne stvari kako za sebe tako i za nas. Primera radi, kada na You Tube-u tražite muziku Dejvida Bouvija, verovatno nećete strpljivo listati stranicu za stranicom sa njegovim najrazličitijim izvođenjima da biste otkrili njegov prvi televizijski nastup iz 1970. A to je, priznaćete, pravi biser.

BeeFM je našao način kako da sadržaj svih košnica vaših prijatelja učini pristupačnim. Na njihovom sajtu pre svega ćete primetiti ogromno “Play” dugme. To je s razlogom, jer nakon što ga pritisnete i odobrite BeeFM aplikaciji da se posluži vašim “News Feed”-om, možete da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima, a muzika koju vaši prijatelji postavljaju će vas pratiti u pozadini. Naravno, nemaju svi prijatelji isti ukus, zato vam BeeFM omogućava da kontrolišete čiju i kakvu vrstu muzike ćete slušati.

Oduvek je neko birao informacije za nas. Nekada su to bili urednici televizije, novina, radija. Danas, u eri življenja na društvenim mrežama, to su naši prijatelji i prijateljice. Oni nam svakodnevno šalju poruke muzikom, a ovaj servis je našao efikasno rešenje kako da one dopru do nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: