"Zoran Đinđić" podelio publiku

Premijerom predstave "Zoran Ðinđić", autorskog projekta reditelja Olivera Frljića, 18. maja u Ateljeu 212 počeo je treći festival pozorišne igre "Mucijevi dani".

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

23:00

Default images

Još tokom priprema projekat je izazvao veliko interesovanje, a na premijeru su došli ministar odbrane Dragan Šutanovac, supruga pokojnog premijera Ružica Ðinđić, lider LDP-a Čedomir Jovanović i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Tokom predstave svetlo u sali se ne gasi, što bi trebalo da publiku direktno uključi u ovaj politički teatar, ali je na kraju aplauz većeg dela gledališta bio uzdržan, mada su se čuli i poneki povici "bravo".

Prve ocene su podeljene - od pohvala za hrabrost zbog žestoke kritike čitavog niza društveno-političkih problema, do primedbi da u predstavi ima više politike nego teatra, da su zbivanja na sceni mučna, a za neke i dosadna.

U predstavi nema klasičnih likova, već situacija u kojima se navode i komentarišu različite ideološke pozicije. Pozornica se koristi kao svojevrsna tribina na kojoj se pokreće mnoštvo tema koje su obeležile život u Srbiji u proteklih dvadesetak godina.

Sve zajedno čini mozaik jednog društva u kojem je bio moguć atentat na demokratskog premijera. Učesnici prozivaju crkvu, političare, patriote, u jednoj sceni se sudi Vojislavu Koštunici...

Tu je i scena o prisluškivanju ekipe predstave od strane vlasti, tokom proba, ali za publiku ostaje nejasno da li je to dokumentarno ili fiktivno.

Posebno kontroverzne reakcije izaziva završna scena - povraćanje na srpsku zastavu.
Foto: Filip Krainèaniæ/Tanjug
Tokom predstave izvođači se presvlače, a kostimi su svešteničke mantije, maskirne uniforme, odela japija, majice sa znakom Otpora, krvava košulja ubijenog premijera...

Dekor čine maketa Hrama Svetog Save, knjiga sa natpisom Ustav na čijim stranicama je tekst "Ruke su mi krvave, ali mi je savest čista", drveni krstovi sa imenom Zorana Ðinđića i televizori sa snimcima njegove sahrane, ali i velika slova reči demokratija od kojih se premeštanjem dobijaju reči rat, raj, komedija, kradem.

Predstavu izvode glumci Branislav Trifunović, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović, Tanja Petrović, Milan Marić, Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, dok je obolelog Feđu Stojanovića zamenio kolega Dušan Radović.

Dramaturg je Branislava Ilić, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Sandra Dekanić, kompozitor Irena Popović.

Pre predstave, festival "Mucijevi dani" proglasila je otvorenim glumica Jelisaveta Seka Sablić, a u foajeu Ateljea otvorena je izložba posvećena Miri Banjac, koju je pripremio Pozorišni muzej Vojvodine.

Do 24. maja na festivalu, nazvanom po reditelju i dugogodišnjem upravniku Ateljea Ljubomiru Muciju Draškiću, biće izvedeno 12 domaćih i predstava iz regiona, uz različite prateće programe.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA IZVOĐENJA PREDSTAVE "ZORAN ĐINĐIĆ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: