Stenli Vels o Šekspiru u Beogradu

Jedan od najpriznatijih proučavalaca dela Vilijema Šekspira u svetu i autor knjige "Šekspir i družina", Stenli Vels, biće gost izdavačke kuće Clio iz Beograda u petak 4. maja u 13 časova u prostorijama izdavača (Gospodar Jovanova 44).

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

14:26

Default images

Stenli Vels predsedava Memorijalnom fondacijom Šekspirovog rodnog mesta i počasni je upravnik Šekspirovog kraljevskog pozorišta. Bio je direktor Šekspirovog instituta, a danas je počasni profesor na studijama o Šekspiru Univerziteta u Birmingemu.

"Mada je nazahvalno davati generalne ocene, mislim da se već može reći da je Vels uspeo da u proučavanju Šekspira ostavi trag koji je nemoguće izbrisati. Vels je izveo nekoliko fantastičnih poduhvata koji su postavili temelje savremenim istraživanjima Šekspira i možda je bio najvredniji radnik u ovoj oblasti. Krunu ovog aspekta njegove karijere predstavlja posao pomoćnika glavnog urednika serije "Pingvin" izdanja Šekspira, a posebno uloga vođe uređivačkog tima u nastanku jednotomnog Oksford izdanja", rekao je Aleksandar Dimitrijević.

Pored knjige "Šekspir i družina" Vels je autor više dela od kojih se izdvajaju: "Shakespeare: The Poet and his Plays" (2001), "Shakespeare For All Time" (2002) i "Shakespeare, Sex, and Love" (2010).

"U delu "Šekspir i družina" autor pokušava da na prigodan i, gde je to moguće, zabavan način odredi Šekspirov položaj u odnosu na glumce i druge pisce njegovog vremena. On prati i dalje razvija savremenu kritičku i naučnu misao koja Šekspira vidi ne kao usamljenog velikana, već kao punopravnog člana pozorišne zajednice, zaposlenog dramskog pisca sa profesionalnim obavezama prema ostalom pozorišnom osoblju bez čije pomoći njegova umetnost ne bi bila toliko uspešna. Autor ispituje kontekst u kome su nastala Šekspirova dela i uspeva da pronađe način da čitaocu ponudi nešto originalno. Ovom knjigom Vels je ispunio osnovni zadatak koji je sebi postavio: "Ako Šekspira sagledamo kao jednog od članova sjajne družine, postaćemo svesniji onoga što ga čini jedinstvenim“, saopštio je Clio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: