Preminuo autor pesama za "Dizni"

Američki kompozitor Robert Šerman, autor mnogih pesama za ostvarenja iz Diznijeve "fabrike snova", preminuo je juče, 5.marta u Londonu u 86. godini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.03.2012.

19:16

Default images

Među njegovim najpoznatijim delima su svakako pesma "Supercalifragilisticexpialidocius" iz filma "Meri Popins" i tema za Diznilend "It's a Small World (After All)". 




Šerman je radio u duetu sa bratom Ričardom s kojim je napisao veliki broj pesama za decu omiljene filmove i crtaće poput "Čiti Čiti Beng Beng", "Tom Sojer", "Haklberi Fin", "Mačke iz visokog društva", "Snupi se vraća kući", "Avanture Vini Pua" i "Knjiga o džugli".

Za muziku u filmu "Meri Popins" Šerman je 1965. godine nagrađen sa dva Oskara i Gremijem.

Nekoliko njegovih pesama dospelo je i na Bilbordovu listu hitova poput "You're Sixteen" u izvođenju Džonija Barneta i "Let's Get Together" koju je Hejli Mils pevala u filmu "Zamka za roditelje".

Braća Šerman su 1976. dobili zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu, a u Hol slavnih kompozitora i tekstopisaca uvršteni su 2005. godine. Tri godine kasnije, uručena im je Nacionalna medalja za umetnost, najviše američko priznanje na polju umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: