Spomen ploča za Milana Kašanina

Spomen ploča istoričaru umetnosti i piscu Milanu Kašaninu otkrivena je 21. februara na zgradi gde je živeo u Hilandarskoj ulici u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

13:08

Default images

O značajnom tragu koji je Kašanin (1895-1981) ostavio u srpskoj kulturi, osim ministra kulture, informisanja i informacionog društva Predraga Markovića, govorio je njegov prijatelj, akademik Vladeta Jerotić, a prisutnima se obratila i predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Ministar Marković je primetio da se otkrivanje ove spomen ploče razlikuje od ostalih po naporima koje je porodica uložila, a zatim i po broju natpisa u novinama o ovom događaju i da je čitajući ih otkrio mnogo toga novog o onome što je mislio da zna.

On se osvrnuo na reči profesora Jerotića koji je rekao da ''Bog sve vidi, ali da li sve razlikuje'', ocenivši da bi smo mi mogli da probamo da razlikujemo i da je ideja postavljanja ovih spomen ploča zapravo to ''''da ukažemo gde treba da budemo radoznali''.

''Kašanin je ono čega brojno imamo u istoriji Srbije, ali često zaboravljamo. Kašanin je aristokrata duha i on potiče iz naroda'', ocenio je Marković dodavši da se Kašanin ma šta god da se dešavalo u istoriji se nije zbunjivao oko onoga šta on treba da uradi.

Jerotić se prisetio vremena kada je on sa još nekolicinom prijatelja u Vidin kapiji slušao Kašanina i sa njim razgovarao o prošlosti, religiji i još o mnogo čemu.

''Divno je bilo sluišati ga utorkom i petkom. On je izlagao tečno, bistro i logično'', istakao je on, dodavši da je lepo bilo slušati Kašanina sat ili sat i po vremena bez prestanka.

Jerotić je ispričao da je oktobra 1979. godine posetio Kašanina u bolnici i da je zapamtio zauvek njegovu rečenicu - "da ljudi treba da žive 200 godina ako mogu da se menjaju, da dožive novo i radoznalo''''. On je dodao i da je Kašanin do svoje smrti ostao u nadi za svoj život sa one strane i za srpski život u budućnosti.

Predsednica opštine Strai grad Mirjana Božidarević istakla je da je ova opština privilegovana u pogledu istorije pojedinaca koji su živeli na toj opštini.

Otkrivanju spomen ploče, na dan Kašaninovog rođenja, prisustvovali su neki od članova njegove porodice - ćerka Marina Bojić, sin Pavle Kašanin, unuk Nikola Kašanin, kao i unuke Zoja Bojić i Jelena Kašanin.

Ministarstvo kulture je 2010, u godini koja je proglašena Godinom knjige i jezika, u saradnji sa ''Večernjim novostima'''' i lokalnim samoupravama započelo akciju obeležavanja objekata u kojima su rođeni, boravili ili delovali znameniti pisci, a ovo je 18. spomen ploča koja je postavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: