Petru Benčini nagrada BDP-a

Dan Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), 20. februar, svečano je obeležen dodelom tradicionalnih nagrada, kao i otvaranjem dve izložbe povodom 65 godina rada.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

09:21

Default images

Gran pri "Tatjana Lukjanova" dobio je mladi glumac Petar Benčina za tri uloge ostvarene u proteklih godinu dana.

Priznanje nazvano po nekadašnjoj prvakinji teatra na Crvenom krstu uručila mu je predsednica Upravnog odbora BDP-a, dramska umetnica Ðurđija Cvetić.

Benčina je bio Maks u drami "Kao kroz staklo" po delu Ingmara Bergmana u režiji Anje Suše, Lola u predstavi "Sve o mojoj majci", po filmu Pedra Almodovara u režiji Ðurđe Tešić i Ognjen u komadu "Dnevna zapovest" Vladimira Ðurđevića u režiji Marka Manojlovića.

U obrazloženju nagrade ističe se da je Benčina uzbudljivo i upečatljivo ostvario tri dijametralno različita lika u žanrovski raznolikim projektima i da je "osvešćenom upotrebom svog dara, uprkos mladosti, pokazao izuzetnu dramsku prilagodljivost i dubinu".

Direktorka BDP-a Maša Mihailović pozdravila je mnogobrojne goste okupljene u foajeu naglasivši da za svoj praznik ovo pozoiršte ima čime da se pohvali.

Tokom prethodne godine imali smo šest premijera i izveli 330 predstava koje je gledalo 90.000 ljudi, rekla je ona.

Mihailovićeva je uručila nagadu za radni doprinos u 2011. godini cug majstoru Vladimiru Lončaru.

Ona je izrazila zahvalnost profesorki Fakulteta primenjenih umetnosti Ljiljani Petrović i njenim studentima čije su kreacije za ovu priliku ukrasile foaje BDP-a.

Izložba pod nazivom "Zaustavljeno vreme" obuhvata radove autora po pozivu - kostimografa, slikara, vajara, grafičara.

Pored tih eksponata, izložene su i velike fotografije glumaca koji su obeležili određene periode u istoriji BDP-a - Olivere Marković, Rozalije Levai i Petra Kralja.

Ovaj teatar osnovan je pod imenom Gradsko pozorište 1947. godine, odlukom Narodnog odbora grada Beograda.

Prva premijera "Mladost otaca" izvedena je 20. februara 1948. godine. U drami Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića igrali su Milivoj Popović Mavid, Tatjana Lukjanova, Jovan Nikolić, Predrag Tasovac i drugi.

Scena na Crvenom krstu zvanično je otvorena 20. marta 1949. godine predstavom "Sumnjivo lice", a Gradsko pozorište dobilo je ime Beogradsko dramsko pozorište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: