Preminula Vitni Hjuston

Diva raskošnog glasa Vitni Hjuston čija je muzika obeležila poslednje dve decenije dvadesetog veka, preminula je 11. februara u 48. godini, saopštila je njena predstavnica za štampu.

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2012.

02:14

Default images

Prema rečima Kristen Foster, pevačicine menadžerke za odnose s javnošću, Vitni Hjuston nađena je mrtva u sobi na četvrtom spratu hotela "Hilton" na Beverli Hilsu, u Los Anđelesu. Umrla je uoči dodele nagrade "Gremi", u istom hotelu gde je održavana godišnja zabava uoči tog događaja.

Na vrhuncu slave, sredinom osamdesetih i tokom devedesetih, Vitni Hjuston je bila jedno od najporadavnijih muzičkih imena. Publiku je oduševljavala iskrenim interpretacijama i neponovljivim glasom.

Rođena 9. avgusta 1963. godine u Nju Džerziju, počela je da se bavi pevanjem kao dete. U ranoj mladosti sarađivala je sa muzičarima kao što su Čaka Kan i Džermejn Džekson, pevajući im prateće vokale. U to vreme zapala je za oko muzičkom mogulu Klajvu Dejvisu.

“Prvi put sam je čuo da peva kao deo tačke njene majke koja je nastupala u jednom klubu. To je bio tako zadivljujući nastup”, kazao je kasnije Dejvis u intervjuu za emisiju “Good Morning America”. “Kada sam čuo tu mladu devojku kako daje takvu strast pesmi, mislim, zaista sam se sav naježio.”

Debi album nazvan jednostavno “Witney Houston” objavila je 1985. godine, a ploča je prodata u milionskom tiražu. Hit “Saving All My Love for You” doneo joj je prvu Gremi nagradu za najbolji ženski pop vokal.



Dve godine kasnije objavljuje još jedan uspešan album “Whitney” sa kojeg su se izdvojili hitovi “Where Do Broken Hearts Go” i “I Wanna Dance With Somebody”.

Svetsku slavu stekla je i kao glumica kroz uloge u filmovima “The Bodyguard” i “Waiting to Exhale”, čiji su saundtrekovi dostigli milionske tiraže.

Godine 1992., nakon što je film “The Bodyguard” dospeo u bioskope, svet osim filmom osvaja i pesmom “I Will Always Love You”, koju u originalu peva Doli Parton, i koja provodi nedelje na vrhu top lista. Album sa muzikom iz filma osvaja Gremi za album godine, pesma biva proglašena snimkom godine a Vitni ponovo osvaja Gremi za najbolji ženski vokal.

Balada “I Will Always Love You” najprodavaniji je singl jedne pevačice ikada.

Kako je njen imidž bio izgrađen pre svega na jakom glasu i emotivnim pesmama, svet je iste godine šokirala udajom za muzičara Bobija Brauna, koji je bio na lošem glasu. Već tada počinju na površinu da isplivavaju njeni problemi, pa su sve češći novinski naslovi o njenom lošem ponašanju i eksperimentisanju sa narkoticima i alkoholom.

Ipak, muzičkim vodama još uvek je plivala odlično, pa 1998. godine objavljuje album “My Love Is Your Love” koji joj donosi niz priznanja, uključujući još Gremi nagrada.



“Najveći đavo sam ja. Ja sam ili svoj najbolji prijatelj ili svoj najgori neprijatelj”, kazala je u neslavnom intervjuu iz 2002. godine novinarki Dajen Sojer, dok je uz nju sedeo Braun.

Brak je bivao sve mučniji, pa je 2007. godine okončan razvodom. Tek 2010. godine u intervjuu Opri Viinfri javno je priznala da ju je Braun tukao, zbog čega je već 1993. podnela tužbu protiv njega. Ipak, u intervjuu je dodala da je najveći problem u njenom životu bila droga zbog koje je dva puta bila na rehabilitaciji.

Govoreći o periodu iz devedesetih, kada je snimala film “The Preacher’s Wife”, tom prilikom je priznala da je drogiranje postalo deo njene svakodnevice. “Radila bih svoj posao, ali bih posle toga nastavila… I tako celih godinu dana, svakodnevno… Nisam bila srećna u to vreme. Počela sam da se gubim.”

Dve hiljade devete godine pokušala je da se vrati na muzičku scenu albumom “I Look To You”. Iako je nekoliko promotivnih nastupa bilo zasuto kritikama na račun njenog, sada već slabog glasa, album je uspeo da osvoji top liste dostignuvši platinasti tiraž.

Pevačica je poslednji put javno nastupila u petak veče. Sasvim neplanirano popela se na scenu tokom zabave povodom predstojeće dodele Gremi nagrada, i otpevala deo pesme “Yes Jesus Loves Me.

Poznata i pod nadimkom “The Voice” (Glas), Vitni Hjuston je, prema podacima Ginisove knjige rekorda, najnagrađivanija ženska muzička zvezda. Do 2010. godine osvojila je 415 nagrada, uključujući 2 Emi nagrade, 6 Gremija, 30 Bilbord nagrada i 22 Američke muzičke nagrade.

Prodala je preko sto sedamdeset miliona albuma širom sveta.

Ovde možete pročitati reakcije javnosti na vest o smrti Vitni Hjuston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: