Tišma: Trud se isplatio

Laureat NIN-ove nagrade za roman godine, novosadski pisac Slobodan Tišma izjavio je da je u nagrađeni roman "Bernardijeva soba" uložio puno i da je nastajao dve godine ali da sad smatra da mu se trud isplatio.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2012.

16:41

Default images

Na pitanje Tanjuga šta smatra za najvažnije čime se bavio tokom proteklih 40 godina pošto se bavio konceptualnom umetnošću, muzikom, poezijom i prozom, on je odgovorio da mu je uvek bila najvažnija poezija pošto je počeo pišući poeziju.

"Počeo sam da pišem prozu pod stare dane, imao sam 50 godina kada sam objavio prvu pripovetku pre 15 godina. Za mene je u suštini najbitnija poezija a proza je samo forma kroz koju pokušavam da prikažem svoje pesničko i poetsko osećanje", rekao je Tišma.

Podsetivši da je njegov profesor Sreten Marić uvek govorio da je roman dobar samo ako u njemu ima poezije, Tišma je istakao da i on deli to mišljenje i bez tog poetskog roman ne vredi ništa.

Zapitan da li priprema nešto novo i da li će to biti proza, on je odgovorio: "Pišem svaku knjgu kao da je poslednja. Svaka knjiga je za mene kraj, a apsolutno je neizvesno kada ću i šta ću nešto napisati jer nikada ne pravim planove".

Tišma je objasnio da nije organizovan da unapred priprema neke projekte već je kod njega sve spontano. "Možda malo staromodno zvuči, ali je za mene bitna inspiracija", rekao je pisac i dodao da je i "ovaj roman nastao kao plod trenutnog nadahnuća i jednog uzbuđenja koje je pokrenulo sve".

"Jedan moj prijatelj mi je tražio da napišem priču o olupinama, to jest starim automobilima, i onda sam shvatio da je ta priča početak romana", rekao je Tišma.



Tišma je rođen 1946. u Staroj Pazovi. Studirao je književnost u Beogradu i Novom Sadu. U mladosti se bavio konceptualnom umetnošću i rok muzikom i bio je osnivač novotalasnih bendova Luna i La strada. Objavio je knjige poezije "Marinizmi", "Vrt kao to" i "Urvidek" za koju je dobio nagradu Stevan Sremac. Za roman "Kvatro stađioni" u izdanju Lagune dobio je 2010. nagradu "Biljana Jovanović".

Roman "Bernardijeva soba" objavljen je u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: