Pekićev kutak u okviru BGB-a

Biblioteka grada Beograda svečano danas otvara svoj adaptiran ogranak koji nosi ime Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine XX veka.

Izvor: SEEcult.org

Sreda, 28.12.2011.

14:29

Default images

Renoviranu biblioteku u Ulici Svetozara Markovića br. 23-25 (blizu Treće beogradske gimnazije i OŠ “Vladislav Ribnikar”) svečano će otvoriti piščeva udovica, Liljana Pekić, i direktorka BGB Jasmina Ninkov, u prisustvu piščeve ćerke Aleksandre, predstavnika Skupštine grada Beograda i mnogobrojnih Pekićevih poštovalaca.

Pored bogatog knjižnog fonda, renovirani ogranak BGB ima čitaonicu i internet, a jednim delom je i posvećen Pekiću: knjižnoj i elektronskoj građi koja prati njegov život i stvaralaštvo.

Namera BGB je da čitaocima omogući što širi uvid u delatnost tog pisca, pa je kroz čitav prostor postavljena i izložba o Pekiću koja je gostovala u mnogim bibliotekama Srbije i sveta (Toronto, Vankuver, Budimpešta, Srpski kulturni centar u Parizu, Zagreb, Kragujevac, Užice, Zaječar, Zlatibor, Sterijino pozorje u Novom Sadu...)

Prema navodima BGB, prijatan prostor biblioteke “Borislav Pekić” trebalo bi da privuče što više čitalaca, pre svega mladih.

BGB je pritom, u vremenu kada se izdvaja sve manje sredstava za kulturu, izdvojila iz sopstvenih sredstava 2,8 miliona dinara za adaptaciju tog prostora, u želji da “prati svetske trendove u bibliotekarstvu i vrati veru u knjigu i čitanje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: