Novi naslovi "Srbije i komentara"

Izdavačka kuća "Službeni glasnik" predstavila je u svojoj knjižari-galeriji novo, drugo kolo, četiri knjige, iz kolekcije "Srbija i komentari" urednika Gorana Petrovića.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

18:52

Default images

Prvo kolo ove serije u okviru biblioteke "Umetnost i kultura" osvojilo na prošlogodišnjem Sajmu knjiga nagradu kao najbolje oblikovana edicija, podsetila je Predstavnica za odnose sa javnošću "Glasnika" Gordana Milosavljević. Ona je primetila da ove knjiga imaju veoma dobar prijem kod srpske dijaspore pošto pokazuju ono što je njalepše i najvrednije u Srbiji.

Petrović je istakao da je iznenađen kojom se brzinom ostvaruje njegova prvobitna ideja za seriju u kojoj bi svaka knjiga bila drugačija, ali uvek skladan spoj esejističkog i stručnog teksta. On je veoma zadovoljan autorima koje je nazvao reprezentacijom najboljih u kojoj naučnici i pisci stoje rame uz rame.

U novo kolo uključene su knjige "Čitanje proročanstva" , Bojana Jovanovića i Mirka Demića ,"Srednjovekovni putovođa" Radivoja Radića i Radoslava Petkovića, "Biti rokenrol" Petra Pece Popovića i Mihajila Pantića i "Kod srpskog pisca - kuhinjska dela", koju je priredio Miodrag Raičević.

Za Pecu Popovića "Biti rokenrol", jeste sentimentalno putovanje kroz muziku Beograda i Srbije od 1964. do 1996. i kroz 18 pesama koje su njemu bitne dao je autorski pogled na istoriju domaćeg rokenrola.

On je objasnio da se nije vraćao u same početke pop muzike jer smatra da svaka generacija ima "svoju muziku", a sebi je dao zadatak da sačuva od zaborava muzičare koji su stvarali za "njegovu generaciju" kojima je svojim teksto odao počast.

Umesto odsutnog "partnera" književnika Petkovića o knjiizi "Srednjovekovni putovođa" govorio je vodeći srpski vizantolog i medijevista prof. dr Radivoje Radić objasnivši na početku da mu cilj bio da Srbiju opiše očima srednjevekovnih putnika kojih je bilo mnogo više rušeći predstave da se u srednjem veku retko i malo putovalo.

Knjiga "Čitanje proročanstva" sa podnaslovom „Izrečeno i prorečeno ili o predskazanjima kremanskih vidovnjaka i Utvare četvrtog proroštva“ za antropologa dr Bojana Jovanovića je pokušaj da se demistifikuje institucija proročanstava, koja su ljudi tražili od najdrevnijih vremena plašeći se onoga što ih čeka.

Mirko Demić je objasnio da je u literarnoj formi želeo da kaže jednu od mogućih istina o Tarabićima uvodeći u priču i imaginarnog četvrtog proroka, jer je uveren da treba demistificirati kremanska proročanstva i skinuti im auru koju ne zaslužuju.

Raičević je okupio više od 120 dvadeset pisaca svih generacija za literarni kuvar da po svojoj volji napišu ili recepte u koje bi dodali malo književnosti, ili književne tekstove u koje bi udenuli svoje gastronomsko umeće.

On je je knjigu nazvao "Ðakonijarom" koji će podjednako zadovoljiti knjigoljupce, gurmane i estete, ali i lingviste, jer pokazuje bogatstvo srpskog jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: