Tigrova žena predstavljena u SKC-u

Roman „Tigrova žena“, za koji je američka spisateljica Tea Obreht dobila prestižno britansko priznanje „Orindž“, predstavljen je 28. novembra u beogradskoj knjižari „Delfi“ u Studentskom kulturnom centru.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

12:09

Default images

Savetnik za izdavaštvo i knjigu u Ministrastvu kulture, književni kritičar i urednik Mladen Vesković izjavio je da knjiga opravdava većinu pohvala koje su izrečene. Prema njegovom mišljenju najoštriji kritičari prvenca Obrehtove zlonamerni su kada tvrde da je previše klišea i da se primećuje da se držala preporuka koje se dobijaju na časovima kreativnog pisanja. Iako u knjizi ima elemenata "recepata" koji se daju studentima kreativnog pisanja, autorka je veoma talentovani pisac koji prevazilazi klišee i šablone, smatra Vesković.

Iako je Tea Obreht poreklom Beograđanka, učesnici tribine saglasni su u oceni da je ona angloamerički pisac i da se kao ličnost i pisac formirala u SAD, te da to što je radnju smestila na Balkan i unela u roman autobiografske elemente ne znači da pripada našem književnom krugu.

Urednica na TV Pink Aida Ðedović kazala je da je knjiga divna porodična saga o dirljivoj vezi između unuke i dede, u kojoj se vešto prepliću realnost i fikcija. Ona je posebno pohvalila bajkovite elemente kojim „Tigrova žena“ obiluje.

Novinar, urednik i književnik Dušan Veličković potvrdio je da je bio skeptičan prema romanu jer je sumnjao da je u pitanju "naduvana" promotivna kampanja njegovog američkog izdavača "Rendom hauza" koji je svetski lider u izdavaštvu. Premda je pročitao brojne negativno intonirane prikaze, kada je knjigu pročitao utisak je bio daleko bolji od onoga što je očekivao.

Rezervisanost prema romanu priznali su i ostali učesnici tribine jer je on do domaćih čitalaca stigao nakon što je ovenčan prestižnom književnom nagradom kao što je "Orindž". Potom je ugledni nedeljnik "Njujorker" mladu književnicu uvrstio među dvadeset najboljih američkih pisaca mlađih od četrdeset godina, a našla se i na listi pet najboljih pisaca mlađih od trideset pet godina, koju je objavila Nacionalna američka fondacija za knjigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: