Maga Magazinović-šetnja i tribina

Tribina o životu i delu prve bibliotekarke i novinarke u Srbiji Mage Magazinović održaće se u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda 17. novembra, a u subotu 19. novembra biće organizovana šetnja Beogradom Mage Magazinović.

Izvor: PR

Sreda, 16.11.2011.

20:14

Default images

Na tribini učestvuju: Tanja Korićanac, Anđelka Cvijić, Dubravka Đurić i Vera Obradović, a plesnu numeru izvodi Ana Džanković.

Serijal ,,Beograd iz ženskog ugla /One su bile prve” započet je u 2010. godine sa namerom da se osvetli život i rad Beograđanki, koje su bile pioniri u pojedinim oblastima kulture i nauke Beograda, ali su uspomene na njih izbledele. Serijal se nastavlja i u 2011. Posle Jelisavete Načić i Anice Savić Rebac, serijal se bavi životom i delom Mage Magazinović, prve žene u mnogim oblastima u svom vremenu: prva bibliotekarka i novinarka, prva žena koja donela moderan ples u Srbiju i koja se temeljno borila za rodnu ravnopravnost.

U subotu 19. novembra predviđena je šetnja Beogradom Mage Magazinović.Okupljanje je predviđeno za 11 h ispred Zadužbine Ilije M. Kolarca na Studentskom trgu 5 (u slučaju loših vremenskih prilika, šetnja će biti odložena). Ovo mesto ima poseban značaj u životu Mage Magazinović, kao i svi gradski punktovi koji će se obići: Narodno pozorište, bioskop Balkan, kuća Krsmanović, Ruski dom, Oficirski dom, zaključno sa parkom Manjež i JDP. Šetnju vodi Bojana Ibrajter Gazibara, istoričarka umetnosti.

Marija Maga Magazinović rođena je u Užicu 1882.godine. Iako je pola veka bila potpuno posvećena modernoj umetničkoj igri, nikada se nije sasvim odrekla svoje novinarske profesije. Pisala je za Poltiku tekstove o ritmici i plastici kao oblicima telesnog i duhovnog vaspitanja omladine, a posebno ženske mladeži. Punih četrdeset godina Maga Magazinović bila i profesor filozofije, nemačkog i srpskog jezika u Prvoj ženskog gimnaziji. Napisala je autobiografsku knjigu ,,Jedan život”, koji je u celini objavljen u knjizi ,,Moj život“ (Clio, 2000).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: