“Pismo ocu” na Slobodnoj Zoni

U glavnom programu festivala "Slobodna zona" 7. novembra će u Dvorani kulturnog centra premijerno biti prikazan film "Pismo ocu" u kojem mladi autor Srđan Keča preispituje individualnu odgovornost običnih ljudi zatečenih u vihoru rata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.11.2011.

09:20

Default images

Ovaj dokumentarac traje 48 minuta i prikazuje se kao drugi film u bloku od 19 sati, a Keča će posle projekcije razgovarati sa publikom.

Pokušavajući da razume način na koji je njegov otac izabrao da umre, reditelj otvara nekoliko kutija - sve što je za njim ostalo. Zaboravljene fotografije, pisma i kućni video snimci vraćaju nas u Jugoslaviju 70-ih godina 20. veka, kada su njegovi roditelji započeli vezu.

Kroz priču o članovima porodice, starim prijateljima i mestima otkrivaju se i užasi nedavnih ratova na Balkanu, koji i dalje razdvajaju ljude i porodice.

U raznovrsnom programu "Slobodne zone" pažnju privlači i nemački igrani film "Ko, ako ne mi?" (u DKC- u od 21 sat) nemačkog reditelja Andresa Fejla.

Priča počinje ranih 60-ih godina prošlog veka, prateći vezu Bernvarda Vespera i studentkinje Gudrun Enslin, kasnije članice levičarske gerilske organizacije "Frakcija Crvene armije". Njih dvoje se iz provincije sele u Zapadni Berlin i ulaze u pokret političkih aktivista "Ko, ako ne mi? Kad, ako ne sad?".

Premijere na "Slobodnoj zoni" 7. novembra će u Domu omladine imati i poljski igrani film "Sve ono što volim" Jaceka Borčuha (u 20 sati) i višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarac "Bombaj bič" u režiji Alme Harel (u 22 sata).



Pored toga na festivalu "Slobodna zona" u ponedeljak, 7. novembra biće obeleženo 20 godina rada Fonda za otvoreno društvo u Srbiji.

Program pod nazivom "20 godina u jednom kadru" obuhvatiće reviju filmova snimljenih u Srbiji u periodu od 1991. do 2011. godine uz pomoć Fonda za otvoreno društvo, kao i dve tribine u sali "Amerikana" Doma omladine.

Publika će ponovo moći da vidi izuzetne dokumentarne filmove iz 90-ih godina "Vidimo se u čitulji" Janka Baljka, "Poludeli ljudi" Gorana Markovića i "Kuća" Andrijane Stojković.

Na programu su i omnibus "Beogradski zvuk" Stefana Arsenijevića, Andrijane Stojković, Jelene Stanković i Ivane Panić, kao i dokumentarac "Posle rata" Srđana Keče.

Od igranih filmova odabran je "Marble Ass" Želimira Žilnika.

Tribina pod naslovom "Nekad i sad: Mogućnosti promene" zamišljena je kao preispitivanje zajedničkih iskustava kroz generacijski dijalog, iz rediteljske perspektive 90-ih i prakse 2000-ih godina.

Najavljeno je učešće Gorana Markovića, Janka Baljka, Srđana Keče i Andrijane Stojković, a razgovor će voditi novinar Danica Vučinić.

Tema druge tribine je "Jasan stav: Moć kulture da inspiriše, angažuje i osnaži".

O tome će razgovarati filozof Jovan Čekić, izdavač i direktor "Fabrike knjiga" Dejan Ilić, direktorka nezavisne umetničke asocijacije "Remont" Darka Radosavljević, direktor organizacije "kuda.org" Zoran Pantelić i direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: